Hrvatska

SAZNAJEMO: Ured za reviziju: Glavni državni revizor ima pravo na gornju klasu automobila, ali odustaje od natječaja!

'Ivan Klešić je donio odluku o poništenju postupka.'

Piše: Ivan Klarić
'S obzirom da je Ministarstvo financija uputilo svim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima zahtjev za rebalans državnog proračuna za 2012., te da je u skladu s tim Državni ured za reviziju predložio smanjenje svog proračuna za 4,8%, odnosno sa 57 milijuna na 54,2 milijuna, (plaće i ostali rashodi za zaposlene), glavni državni revizor je donio Odluku o poništenju postupka javne nabave osobnog automobila, a u skladu s mjerama štednje, odnosno smanjenja rashoda državnog proračuna.'

Glavni državni revizor, hadezeovac Ivan Klešić, danas je postao 'zvijezda dana' u svim hrvatskim medijima. Na njegovu žalost, ne zbog nečeg dobrog i pozitivnog. Baš suprotno. Naime, Državni ured za reviziju objavio je natječaj kojim Državni ured za reviziju za glavnog državnog revizora kupuje službeni automobil, procijenjene vrijednosti nabave 480.000 kuna (bez PDV-a!, dakle 600.000 kuna).

Klešić se želi voziti u dizelskoj limuzini s četiri vrata, s pogonom na sva četiri kotača i automatskim mjenjačem. Također, traži da automobil ima snagu od najmanje 150 kW, odnosno 203 "konja".

Glavni državni revizor želi automobil koji ne emitira više od 140 grama CO2 po kilometru i koji ne troši više od šest litara goriva na prijeđenih sto kilometara.

Minimalna dužina automobila mora biti 485 centimetara, a međuosovinski razmak ne smije biti manji od 290 centimetara. Iz svega ovoga može se zaključiti da je Klešić "bacio oko" na BMW-ovu ili Audijevu limuzinu.

Od dodatne opreme, Klešić u svom novom automobilu želi servo upravljač, ABS, uređaj protiv proklizavanja, električno podešavanja i grijanje retrovizora, senzore za parkiranje, tempomat, putno računalo... Također, automobil mora biti crne metalik boje.

Tijekom dana smo poslalo upit u Državni ured za reviziju s obzirom da do Ivana Klešića nismo uspjeli doći jer, kako su nam rekli u njegovom uredu, nalazi se na službenom putu do kraja tjedna. Ipak, poslijepodne iz Državnog ureda poslali su nam odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.


'Vezano za objave u današnjem dnevnom tisku, željela bih najprije napomenuti da Državni ured za reviziju nije pogriješio, jer glavni državni revizor ima pravo na gornju klasu automobila sa službenim vozačem 24 sata dnevno.

Poziv na nadmetanje smo objaviti za višu srednju klasu, dakle nižu od one na koju glavni državni revizor ima pravo kao dužnosnik 1. skupine, u skladu s Odlukom Vlade iz siječnja ove godine i Pravilnika DUR-a, koji je usklađen s ovom Odlukom.

Objavili smo poziv na nadmetanje u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina, prema kojem se prikupljaju ponude za automobil više srednje klase, procijenjene vrijednosti 480.000,00 kn, ali to ne znači da će se automobil i kupiti po toj cijeni, nego po ponudi koja zadovoljava tražene uvjete, s najnižom cijenom, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Međutim, s obzirom da je Ministarstvo financija uputilo svim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima zahtjev za rebalans državnog proračuna za 2012., te da je u skladu s tim Državni ured za reviziju predložio smanjenje svog proračuna za 4,8%, odnosno sa 57 milijuna na 54,2 milijuna, (plaće i ostali rashodi za zaposlene), glavni državni revizor je donio Odluku o poništenju postupka javne nabave osobnog automobila, a u skladu s mjerama štednje, odnosno smanjenja rashoda državnog proračuna, kaže se u odgovoru kojeg potpisuje Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnoga državnog revizora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRORAČUN, DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU, Ivan Klešić