Hrvatska

PRIJEDLOG: Turska podržava poziv na prekid vatre u Siriji za Kurban bajram

'Načelno držimo da bi bila korisna uspostava prekida vatre tijekom razdoblja Aid al-Adhe.'

Piše: PolitikaPlus

Turska podržava prijedlog međunarodnog posrednika Lakdara Brahimijia o uspostavi prekida vatre u Siriji prigodom muslimanskog blagdana Kurban bajrama sljedeći tjedan, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

"Načelno držimo da bi bila korisna uspostava prekida vatre tijekom razdoblja Aid al-Adhe (Kurban bajrama)", rekao je Davutoglu u razgovoru za privatni tv-kanal Haber.

Iran također podržava Brahimijev prijedlog, dodao je Davutoglu, koji je precizirao da je o tom prijedlogu bilo riječi tijekom bilateralnog razgovora turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u sklopu regionalnog summita u Bakuu u utorak.

Brahimi je predložio uspostavu primirja u sukobima postrojbi vjernih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjenika tijekom Kurban bajrama, jednog od najsvetijih muslimanskih blagdana koji se ove godine obilježava od 26. do 28. listopada.

Ako sirijska vlada pristane na to traženje, a čini se da za to ima nade, i ako oporba prihvati taj prijedlog kao što je obećala, to će biti mali korak prema globalnom prekidu vatre, povlačenju teškog topništva, prekidu priljeva naoružanja iz inozemstva prema političkom rješenju u Siriji, rekao je Brahimi.

Damask je u utorak naveo da je spreman razmotriti Brahimijev prijedlog, koji bi uskoro trebao stići u Siriju.

Turska je stala na stranu pobunjenika koji se bore protiv režima Bašara al Asada i na svom teritoriju je primila više od 100. 000 sirijskih pobunjenika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turska, sirija, kurban bajram, ahmet davutoglu