Crna kronika

OBLJETNICA: U središtu Lovasa zapaljeni lampioni za sve žrtve pripadnika JNA

Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, na Višem sudu u Beogradu od 2008. godine sudilo se četrnaestorici pripadnika bivše JNA.

Piše: PolitikaPlus

U spomen na 18. listopada 1991., kada su u minsko polje na ulazu u Lovas, pripadnici JNA, nasilno potjerali 51 Hrvata, od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno, večeras su duž ceste od središta Lovasa do nekadašnjeg minskog polja zapaljeni lampioni.

Akciju "Upalimo svijeću za žrtve Lovasa - da ih nikada ne zaboravimo" pokrenuli su općinski odbor HDZ-a Lovas, u suradnji s Mladeži HDZ-a Lovas i Zajednicom žena "Katarina Zrinski", a podržali su je brojni mještani Lovasa zapalivši lampione duž oko dva kilometara duge ceste kojom je od mjesta zatočenja - nekadašnje radionice Poljoprivredne zadruge Lovas - pa do minskog polja, 18. listopada 1991. godine vođen 51 Hrvat iz tog mjesta.

U spomen na njihovo stradanje, sutra će se kod križa na mjestu nekadašnjeg minskog polja položiti vijenci i zapaliti svijeće.

Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, na Višem sudu u Beogradu od 2008. godine sudilo se četrnaestorici pripadnika bivše JNA, srpskih paravojnih postrojbi i lokalne okupacijske vlasti. Sudsko vijeće u lipnju ove godine osudilo je prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JNA, HDZ, lovas