Hrvatska

ZAJEDNIŠTVO: Kurban bajram razlog zašto je i Ahmadinedžad protiv rata

'Naravno da rat ne može biti odgovarajuće rješenje, a svaka skupina koja do moći dolazi ratom i namjerava ga nastaviti nema budućnosti.'

Piše: PolitikaPlus

Iran podržava prijedlog prekida vatre u Siriji tijekom muslimanskog blagdana idućeg tjedna i vjeruje da su slobodni izbori ispravan put za rješavanje 19 mjeseci dugog sukoba, rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

Lahdar Brahimi, međunarodni posrednik za Siriju, predložio je da snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ustanici koji ga žele svrgnuti prekinu borbe tijekom praznika Kurban-bajrama koji počinje idućeg tjedna.

Brahimi je zatražio da čelnici Irana, najmoćnijeg Asadovog saveznika u regiji, podrže tu zamisao.

"Naravno da rat ne može biti odgovarajuće rješenje, a svaka skupina koja do moći dolazi ratom i namjerava ga nastaviti nema budućnosti", rekao je Ahmadinedžad novinarima nakon Azijskog summita u Kuvajtu, izvijestila je agencija IRNA.

"Svatko tko je prijatelj sirijskog naroda trebao bi pokušati stvoriti temelje za slobodne izbore u zemlji. Primirje i pregovori o slobodnim izborima ispravan su put rješenja", rekao je iranski predsjednik.

Turska, jedna od najžešćih Asadovih protivnica, također je podržala Brahimijev prijedlog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sirija, kurban bajram, iran