A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubo-jurcic-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

ZAŠTO NEMA ULAGANJA Ljubo Jurčić: Investicija u Hrvatskoj nema - niti ih je ikada bilo | Politika+
Mojbiz

REALNOST: ZAŠTO NEMA ULAGANJA Ljubo Jurčić: Investicija u Hrvatskoj nema - niti ih je ikada bilo

Skočili smo unazad 16 godina jer su investicije na razini iz 1996.

Piše: Vanja Deželić

Investicije su posljednjih dana glavna tema. Koliko ih je, ima li ih, hoće li ih biti... A realnost jest, kako nam tvrdi nekadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, da investicija u Hrvatskoj nikada nije ni bilo. Kupovina je bilo, ali to je sve.

Investicija nema jer ne postoje uvjeti za njih. Zapravo, nikada ih nije ni bilo jer najveće investicije zapravo su bile preuzimanje, obične kupovine. Investiralo se u neke manje projekte, ništa značajnije

Trenutno smo "skočili" unazad 16 godina jer su investicije na razini iz 1996., godine nakon rata, kad perspektiva nije bila toliko sjajna i gospodarstvo jedva da je funkcioniralo. Nakon što je prošle godine uloženo oko milijardu eura u investicije, procijenjivalo se da će ove godine biti dosegnuta brojka od 1,5 milijardi eura. Međutim, posljednje brojke HNB-a govore da su u prvom dijelu godine strane investicije iznosile tek 154 milijuna eura.

- Investicija nema jer ne postoje uvjeti za njih. Zapravo, nikada ih nije ni bilo jer najveće investicije zapravo su bile preuzimanje, obične kupovine. Investiralo se u neke manje projekte, ništa značajnije - rekao nam je Ljubo Jurčić.

Njemu nije iznenađenje to što smo se srozali na poslijeratnu godinu, očekivao je tako nešto jer u Hrvatskoj ne postoji više ništa što bi se moglo kupiti.

- Nema se što preuzimati, zato nema interesa. Stranci su kupovali sve firme koje su imale monopol na tržištu i time si osigurali profit. Kupovali su pivovare, Plivu, Inu, Hrvatski telekom, banke... To smo nazivali investicijama i zapravo si 'mazali oči' jer to su obična preuzimanja - tvrdi Jurčić.

I dok ekonomski analitičar Ante Babić kaže da će se uz više rada potaknuti investicije, a u prilog tome idu i statistički pokazatelji, Jurčić se odmiče od njih jer su i u prošlosti statistike ubrajale već stvorene hrvatske firme, preuzete od strane ulagača iz inozemstva, kao investicije.

Stranci su kupovali sve firme koje su imale monopol na tržištu i time si osigurali profit

- Sad kad nemaju što kupovati jasno se vidi koliko se zapravo investira u Hrvatskoj. Sve dok se ne promijeni ekonomski model neće ni biti investicija, ne isplate se - objašnjava Jurčić.

A ekonomski model bi se mogao promijeniti uskoro, ako je vjerovati prvom potpredsjedniku Radimiru Čačiću, on tvrdi da će se stanje stabilizirati u drugoj polovici sljedeće godine. No, tako je govorio i o polovici ove godine, što znači da nam preostaje čekati i nadati se da bi situacija mogla krenuti na bolje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicija, ante babić, radimir čačić, ljubo jurčić