A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pubertet-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Studija pokazuje: Dječaci, kao i djevojčice, ulaze ranije u pubertet | Politika+
Scena

SAD: Studija pokazuje: Dječaci, kao i djevojčice, ulaze ranije u pubertet

Rezultati su važni roditeljima koji trebaju znati kada početi razgovore sa svojom djecom.

Piše: PolitikaPlus
Liječnici nisu do sada mislili da bi se isti takav trend ranijeg puberteta mogao odnositi na dječake. Neki od njih krivili su kemikalije slične estrogenu u okolini za raniji razvoj djevojčica. Očekivalo bi se da te iste kemikalije mogle odgađati seksualno sazrijevanje kod dječaka.

Dječaci u Sjedinjenim Državama vjerojatno ulaze u pubertet ranije nego li je to bio slučaj s generacijama prije njih, pokazuje najnovija studija čiji nalazi upućuju na to da nisu samo djevojčice te koje se razvijaju sve ranije.

U usporedbi s podacima starim nekoliko desetljeća, dječaci za koje se mislilo da su još uvijek u dječjoj fazi razvoja u razdoblju od 2005. do 2010. sazrijevali su šest mjeseci do dvije godine ranije zahvaljujući svom genitalnom razvoju.

Rezultati su znakoviti za istraživače koji nastoje doći do objašnjenja zašto se granica ulaska u pubertet pomiče sve više prema dolje.

Rezultati studije važni su i roditeljima koji trebaju znati kako i kada početi razgovore sa svojom djecom o tjelesnim promjenama, smatra voditeljica studije objavljene u subotu u časopisu Pediatrics.

"Oni moraju sa svojim dječacima razgovarati ranije nego što bi mislili o pubertetu i seksualnom razvoju i svim s time povezanim pitanjima", rekla je Maria Herman-Giddens sa Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Najnovije studije provedene u Sjedinjenim Državama i drugdje pokazale su da djevojčice sazrijevaju ranije te da se kod mnogih među njima već sa sedam ili osam počinju razvijati grudi.

Liječnici nisu do sada mislili da bi se isti takav trend ranijeg puberteta mogao odnositi na dječake. Neki od njih krivili su kemikalije slične estrogenu u okolini za raniji razvoj djevojčica. Očekivalo bi se da te iste kemikalije mogle odgađati seksualno sazrijevanje kod dječaka.

No čak i ako dječaci sazrijevaju brže nego li je to bio slučaj desetljećima ranije to ne znači da su oni društveno i psihološki zreliji u ranijoj dobi, navode istraživači.

"Sada vjerojatno postoji veći nesklad između njihova fizičkog i psihosocijalnog sazrijevanja", kaže dr Franko Biro, šef adolescentne medicine u Dječjem medicinskom centru u Cincinnatiju dodajući da ljudi obično s njima žele komunicirati kao da su stariji.

Prema nalazima tzv. Tannerovih stupnjeva razvoja - tehnici koju liječnici koriste kako bi utvrdili koliko je mlada osoba duboko ušla u fazu puberteta - genitalne promjene kod dječaka počinju s devet ili deset godina, dok se stidne dlačice u prosjeku pojavljuju između 10 i 11 i pol godina. Ranija studija koja je obuhvatila razdoblje između 1950-ih i 1970-ih godina pokazala je da genitalni razvoj kod dječaka počinje u prosjeku s 11,6 godina.

Unatoč snažnim dokazima po kojima se kod djevojčice sve ranije razvijaju grudi i sve ranije dobivaju mjesečnicu, dr Herman-Giddens kaže da još uvijek nije jasno zašto i dječaci ulaze u pubertet ranije nego li je to prije bio slučaj. Jedno moguće objašnjenje je visoka stopa pretilosti, koja mijenja razine hormona u tijelu. Ona ističe da razlozi zbog koji se to događa ne moraju biti zdravi.

Liječnici zaključuju da roditelji moraju malo budnije nadzirati razvoj svojih djevojčica i dječaka nego li je to bilo ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djevojčica, dječaci, djeca, pubertet