A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/konavle-rat-tigorvi-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Konavle danas obilježava dvadesetu obljetnicu oslobođenja | Politika+
Hrvatska

DOMOVINSKI RAT: Konavle danas obilježava dvadesetu obljetnicu oslobođenja

Predstavljena monografija o "Tigrovima".

FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus
Krajem travnja 1992. godine "Tigrovi" slamaju neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, a s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobađaju Ston, Čepikuće, Slano, Trsteno, Zaton, Osojnik te deblokiraju Dubrovnik. 

U povodu obilježavanja Dana općine Konavle i 20. obljetnice oslobađanja hrvatskoga juga danas će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a sinoć je u Domu kulture u Cavtatu predstavljena monografija Prva gardijska brigada Hrvatske vojske "'Tigrovi".

Uz koautora Jakšu Raguža iz Hrvatskog instituta za povijest, monografiju su predstavili zapovjednici te postrojbe generali Josip Lucić i Tomo Medved te brigadir Eduard Butijer, a okupljenima se obratio i načelnik općine Konavle Luka Korda. Kako je istaknuto u prigodi predstavljanja, priča o 1. gardijskoj brigadi, odnosno o "Tigrovima" priča je o stvaranju oružanih snaga Republike Hrvatske i nastanku moderne hrvatske države.

Ustrojavanje 1. gardijske brigade "Tigrovi" započelo je u studenom 1990. godine u bazi Rakitje pokraj Zagreba kao postrojbe za posebne namjene MUP-a. Odlukom predsjednika dr. Franje Tuđmana o osnivanju Zbora narodne garde, "Tigrovi" postaju prva brigada Zbora narodne garde (ZNG) koju je tada činilo šest bataljuna.

Krajem travnja 1992. godine "Tigrovi" slamaju neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, a s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobađaju Ston, Čepikuće, Slano, Trsteno, Zaton, Osojnik te deblokiraju Dubrovnik. U noći s 20. na 21. listopada 1992. godine "Tigrovi" izvode pomorski desant na Cavtat i oslobađaju krajnji jug Hrvatske. "Tigrovi" su sudjelovali i u oslobodilačkim operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja.

U raznim operacijama poginulo je 365 pripadnika "Tigrova", 1.711 ih je ranjeno, 201 pripadnik prošao je kroz srbo-crnogorske logore, a njih 11 još se uvijek vode kao nestali. Tijekom operacija na južnom bojištu poginulo je 77 pripadnika brigade, 502 su ranjena, a jedan se vodi kao nestali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tigrovi, domovinski rat, konavle