Zagreb

PROMOCIJA: Sveučilište u Zagrebu dobilo 339 novih doktora znanosti i umjetnosti

Tijekom prve svečanosti promovirana su 162 pristupnika, u drugoj njih 177.

Piše: PolitikaPlus

Sveučilište u Zagrebu dobilo je danas 339 novih doktora znanosti i umjetnosti, koje je na dvije svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) promovirao rektor Aleksa Bjeliš sa suradnicima uručivši im doktorske diplome.

Tijekom prve svečanosti promovirana su 162 pristupnika, u drugoj njih 177.

Pristupnici su, tradicionalno, bili odjeveni u svečane odore - toge i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta do zgrade HNK došli u povorci. Svečanost promocije počela je intoniranjem državne himne, a prigodnim riječima se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima i uzvanicima obratio rektor Bjeliš. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, oni su tradicionalnim prebacivanjem kićanke s lijeve na desnu stranu akademske kape ušli u novo i više akademsko zvanje.

Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš je, čestitavši novima doktorima znanosti i umjetnosti. istaknuo da je sveučilište zajednica kreativnih ljudi. Ocijenio je da zagrebačko Sveučilište po broju objavljenih znanstvenih radova i rezultatima ne zaostaje za mnogo boljim i bogatijim sveučilištima. Rektor Bjeliš naglasio je i potrebu postdoktorskog obrazovanja kao i daljnji rad u istraživačkim projektima novih doktora znanosti.

Inače, ove godine je na zagrebačkom Sveučilištu promovirano oko 1.400 novih doktora znanosti i umjetnosti. To je gotovo dvostruko više nego 2011., kad je bilo 760 promoviranih, i gotovo trostruko više nego 2010., kad ih je bilo 496.

Na današnjoj promociji novih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu najviše ih s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, njih 93, te s Filozofskog - 65.

Svečanost je završila intoniranjem akademske himne "Gaudeamus igitur".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

magistri, doktori, sveučilište u zagrebu, aleksa bjeliš