Hrvatska

STRUČNO: Simpozij o postdemokraciji i demokraciji u RH i EU: Je li sustav koji imamo održiv?

'Globalizacija donosi kraj socijalne države, kolonizaciju politike od strane ekonomije, medija i oglašivačke industrije.'

Piše: Vanja Deželić

Centar za politološka istraživanja, u suorganizaciji Instituta za migracije i narodnosti, održao je u ponedjeljak 22. listopada simpozij na temu demokracije i postdemokracije u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Na simpoziju se okupio velik broj stručnjaka za ova pitanja, od voditelja centra za politološka istraživanja dr. Anđelka Milanovića, preko profesora Tončija Kursara, Dražena Lalića, Slavena Ravlića, Berta Šalaja, Žarka Paića i drugih.

Svi oni su kroz prezentacije u trajanju oko 15 minuta iznijeli svoj pogled na demokraciju u Hrvatskoj i Europskoj uniji, odnosno o njenoj održivosti i problemima zbog kojih je neodrživa kao takva.

Profesor s pravnog fakulteta Slaven Ravlić, naglasio je da je problem demokracije, prvenstveno u nas, u tome što kolonizira javnu upravu i pravosuđe. No zaključak njegova izlaganja jest taj da je od svih sistema koje smo imali prilike iskustiti ipak najmanje zlo demokracija.

Globalizacija donosi kraj socijalne države, kolonizaciju politike od strane ekonomije, medija i oglašivačke industrije. Donijela nam je neoliberalizam, a kao posljedica jest pad povjerenja u politiku i simuliranu demokraciju

 

Na njega se prezentacijom nadovezao domaćin simpozija, dr. Anđelko Milardović, koji se pozvao na 11 teza o Europskoj uniji, njemačkog filozofa Jürgena Habermasa. One su, prema mišljenju profesora Ravlića, endističke, ali oslikavaju stvarno stanje.

- Globalizacija donosi kraj socijalne države, kolonizaciju politike od strane ekonomije, medija i oglašivačke industrije. Donijela nam je neoliberalizam, a kao posljedica jest pad povjerenja u politiku i simuliranu demokraciju - rekao je Anđelko Milardović.

No nije sve tako crno, sudionici simpozija su naglasili i da građani, bez obzira na gubitak povjerenja, i dalje vide demokraciju kao idealni sistem, samo bi željeli da se riješe problemi koji narušavaju taj sustav. Zanimljiva je bila i opservacija o tome da je nacistička Njemačka stvorila socijalnu Švedsku, pa se svi nadaju da bi i ovo što imamo sad moglo iznjedriti nešto pozitivno za sve nas.

Cijeli ovaj simpozij je zapravo dokaz da su ljudi svjesni svega što se događa, da se već sad nude rješenja i ukazuje na to što treba popraviti, odnosno ostaviti. Bilo je iznimno zanimljivo pratiti kako se istaknuti profesori i stručnjaci, lišeni političkih konotacija i govorancija, bave pitanjem demokracije i općenito sustava u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Više o samom simpoziju možete naći na stranicama Centra za politološka istraživanja i Instituta za migracije i narodnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CPI, demokracija, postdemokracija, simpozij