Regija

SRBIJA-KOSOVO: Nikolić: Srbija spremna na kompromise, ali ih očekuje i od Prištine

Čelnik Foreign Officea u Beograd je došao nakon posjeta Prištini, a na sastanku s Nikolićem podupro je "odlučnost koju Srbija pokazuje na europskom putu".

Piše: PolitikaPlus

Srbija je u završnoj fazi pregovora s Prištinom spremna učiniti mnoge kompromise u rješavanju problema Kosova, ali to očekuje i od kosovske strane, istaknuo je u četvrtak u Beogradu srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom.

Čelnik Foreign Officea u Beograd je došao nakon posjeta Prištini, a na sastanku s Nikolićem podupro je "odlučnost koju Srbija pokazuje na europskom putu", ističući kako je Velika Britanija "snažan zagovornik proširenja Europske unije", priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Zajednička ocjena Haguea i Nikolića jest da "sva sporna pitanja u vezi s Kosovom treba rješavati razgovorima između Beograda i Prištine", navodi se u priopćenju.

Nikolić je u razgovoru istaknuo da je "Srbija spremna za članstvo u EU" i da je zbog tog cilja, ali i vlastitih interesa, odlučna do kraja slijediti uvjete koje joj postavlja Europa, što znači provesti reformu pravosuđa, uspostaviti punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija te se obračunati s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague bio je na radnome ručku s potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem, a tijekom popodneva se sastaje s premijerom Ivicom Dačićem. Hague je došao u posjet Prištini i Beogradu kako bi ih ohrabrio i potaknuo na što skorije pregovore.

Hague je danas u Prištini izjavio da je "karta Europe određena i da ne može biti promjene granica".

Nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, britanski ministar vanjskih poslova podupro je razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine te istaknuo da je dijalog bitan za proces europskog pridruživanja Srbije i Kosova, izvijestili su beogradski mediji o posjetu Haguea Prištini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, tomislav nikolić, kosovo