Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: Barack Obama glasao ranije, Romney povećao vodstvo na 50 postotaka

Dvanaest dana prije izbora, nova nacionalna anketa pokazala je da Romney ima 50 posto potpore među vjerojatnim biračima, prema Obaminih 47 posto.

Piše: P/H

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je iskoristio mogućnost ranog glasovanja na biralištu u svom rodnom gradu Chicagu, dok njegov izborni stožer potiče birače da glasuju ranije i time potencijalno povećaju odziv u tijesnoj izbornoj utrci, javljaju američki mediji.

Na pitanju koji kandidat ulijeva više povjerenja za vođenje gospodarstva, Romney ima 52 posto potpore, prema 43 posto za Obamu, što je prvi puta da izazivač ima tako uvjerljivo vodstvo na tom za birače ključnom pitanju.

Obama, koji se nalazi na dvodnevnoj maratonskoj kampanji kroz osam saveznih država, prvi je predsjednik SAD-a koji je na izborima glasovao ranije.

Njegov republikanski izazivač, Mitt Romney, vodi kampanju u Ohiu, jednoj od desetak saveznih država s neizvjesnim ishodom izbora, koja bi mogla držati ključ za Bijelu kuću.

Dvanaest dana prije izbora, nova nacionalna anketa pokazala je da Romney ima 50 posto potpore među vjerojatnim biračima, prema Obaminih 47 posto.

Istraživanje, koje je za TV mrežu ABC News provela agencija Langer Research Associates, pokazalo je da na pitanju koji kandidat ulijeva više povjerenja za vođenje gospodarstva, Romney ima 52 posto potpore, prema 43 posto za Obamu, što je prvi puta da izazivač ima tako uvjerljivo vodstvo na tom za birače ključnom pitanju.

Obamino glasovanje u četvrtak dio je njegove kampanje kojom se potiče rano glasovanje, u mnogim saveznim državama u kojima su za to otvorena posebna biračka mjesta.

Procjenjuje se da je 7,2 milijuna Amerikanaca već glasovalo ranije, te da će oko 35 posto biračkog tijela iskoristiti tu mogućnost do dana izbora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

američki izbori, mitt romney, izbori