A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrvatska%20i%20eu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Norbert Lammert: Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska ispuniti zadaće i ući u EU | Politika+
Hrvatska

JASNA PORUKA: Norbert Lammert: Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska ispuniti zadaće i ući u EU

Lammert, političar koji je pokrenuo val kritika u Njemačkoj na račun hrvatske spremnosti za ulazak u Uniju, to je izjavio novinarima nakon susreta s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Piše: PolitikaPlus
"Postoji dogovor između Hrvatske i Europske unije. EU je obećala da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. ukoliko ispuni zadaće a Hrvatska je obećala da će ih ispuniti. Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti", rekao je predsjednik njemačkog Parlamenta.

Njemačka dijeli uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti ispuniti preostale zadaće i ući u Europsku uniju prema planu, a iznesene kritike nisu pitanje dobrih bilateralnih odnosa nego postavljanje standarda za buduća proširenja, rekao je u petak u Berlinu predsjednik Bundestaga Norbert Lammert.

Lammert, političar koji je pokrenuo val kritika u Njemačkoj na račun hrvatske spremnosti za ulazak u Uniju, to je izjavio novinarima nakon susreta s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji je tim sastankom završio dvodnevni radni posjet Njemačkoj.

"Postoji dogovor između Hrvatske i Europske unije. EU je obećala da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. ukoliko ispuni zadaće a Hrvatska je obećala da će ih ispuniti. Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti", rekao je predsjednik njemačkog Parlamenta.

"Njemačka od početka prati i podupire Hrvatsku... to nije pitanje dobrih bilateralnih odnosa nego postavljanje standarda za sva sljedeća proširenja", dodao je.

Lammert je kazao kako je svjestan da je RH imala zahtjevniji pregovarački put od drugih zemalja te je u tom procesu morala ispuniti više zadaća nego su to morale ranije članice.

Milanović je izrazio razumijevanje za njemačko stajalište rekavši da su danas vremena dilema i preispitivanja te da je "normalno da se svakog preispituje pa tako i Hrvatsku".

"Vjerujem da ćemo ući skoro potpuno spremni, jer iskustvo pokazuje da nikad nitko nije potpuno spreman pa ni zemlje koje su 30 godina unutra", rekao je novinarima Milanović.

Milanović je boravio u Berlinu na proslavi 60. obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju sa zemljama Istočne Europe.

Na svečanoj večeri nakon proslave sudjelovala je i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je tom prigodom izjavila kako ne sumnja da će preostalih 10 zadaća biti ispunjeno i da će Hrvatska do 1. srpnja 2013. biti spremna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, ZORAN MILANOVIĆ, Norbert Lammert, EU