Hrvatska

POSJET: Milanović u ponedjeljak u Vatikanu: Premijer će pokrenuti razgovore o reviziji ugovora s Vatikanom?

U izaslanstvu predsjednika vlade bit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u ponedjeljak u posjetu Vatikanu gdje će se sastati s papom Benediktom XVI.

Tijekom posjeta Svetoj Stolici, Milanović će se također sastati s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertonem te sudjelovati na okruglom stolu "Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa".

U izaslanstvu predsjednika vlade bit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Očekuje se da će tema razgovora biti stanje u Hrvatskoj i regiji te skoro članstvo RH u Europskoj uniji, a dio medija navodi, pozivajući se na crkvene krugove, da bi premijer mogao pokrenuti razgovore o reviziji jednog dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna.

Jedna od tema razgovora Milanovića u Vatikanu moglo bi biti i pitanje Dajle, koje je trenutačno na Upravnom sudu. Radi se o sporu vezanom za nekretnine na tom prostoru Istre.

U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici priređuje okrugli stol o vezama Svete Stolice i Hrvatske, na kojem će izlaganje održati i premijer Milanović. Na skupu se, među ostalim, očekuje sudjelovanje kardinala Angela Sodana i Josipa Bozanića, prvih diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj odnosno Vatikanu - nadbiskupa Giulia Einaudija i Ive Livljanića - te sadašnjeg hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučka i nadbiskupa Nikole Eterovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, zoran milanović, ugovor