Hrvatska

KOLUMNA ILIJANE GRGIĆ: Ako je suditi po pisanjima medija - lokalni izbori su već za mjesec dana

Neki su već otkrili adute, ponekad samo da bi pokazali da u suštini odustaju i prije početka.

FOTO: Sve je još moguće, pa čak i da se Željko kerum probudi
Piše: Ilijana Grgić

Do lokalnih izbora u Hrvatskoj treba čekati još 6 mjeseci. No, kada se malo preleti po našim medijima imam osjećaj da su već idući mjesec. Stranke su već počele s predstavljanjem svojih kandidata. HSS i i HSLS u Zagrebu već su predstavili svojeg kandidata za gradonačelnika u liku Vladimira Ferdeljila, SDP-ovo odgovor je Davor Bernardić. Neke se poput laburista još uvijek traže, pa koketiraju pa isprobavaju. Neki opet, poput HNS-a pokušavaju unijeti dozu tajanstvenosti, pa govore o nekom eventualnom kandidatu (ili kandidatkinji?) koja ima 'ugled' koji prelazi i Hrvatske granice. HDZ još uvijek ništa ne zna i on pušta balone, jer u glavnom gradu oni jednostavno nemaju prepoznatljivog političara, koji bi mogao krenuti po glasove. 

Kerum kao Kerum, što očekivati od njega, ništa, kao što i u cijelom svom mandatu nije napravio ništa, osim afera koje se vežu uz njega.  Iako, moramo se reći, u politici je sve moguće, pa i to da se Kerum probudi. 

O svima njima se piše, govori, analizira slažu se kockice, tko će s kim, na kojim pozicijama. Već se rade ankete i raznorazne analize, tko će zasjesti i upravljati 'zlatnom kokom'. Iz svih tih analiza kao da je izbačen Milan Bandić. No, starog lisca ne treba potcijeniti, pogotovo kad se pogleda tko su mu protukandidati. Iako kažu da će stranačka mašinerija odraditi svoje, ipak treba uzeti u obzir da se Bandić i onda kada je bio 'politički' gotov, uvijek uspijevao nekako vratiti.

Ok. Možda je ljudima u glavnom gradu već dosta njega i njegove ekipe, ali kad pogledam tko bi mogao doći na gradonačelničko mjesto, ne vjerujem da će ishod biti onakav kakvim se nadaju u strankama. Pogotovo što će lokalni izbori biti prva velika provjera vladajućih SDP-a i HNS-a, ali i 'novog' HDZ-a. No, još je rano bilo što reći. Treba čekati da se sve zahukta, sve u svemu, podmetanja, optužbi i inih blagodati izbora bit će sasvim dovoljno da se neće trebati bojati  da će nam biti dosadno.

Situacija je lokalno veoma zanimljiva i u Splitu. E, tu se tek stvarno ništa ne zna… Tko bi s kime, kako, zašto. Tamo se ne puštaju 'baloni' već cepelini tipa Hindenburga (ova je usporedba samo zbog veličine, Bože me sačuvaj nekih drugih konotacija). Kerum kao Kerum, što očekivati od njega, ništa, kao što i u cijelom svom mandatu nije napravio ništa, osim afera koje se vežu uz njega.  Iako, moramo se reći, u politici je sve moguće, pa i to da se Kerum probudi.  U medijima se može iščitati da bi i lijevi i desni željeli na svojoj strani imati don Grubišića. Ako je vjerovati anketama, Grubišić je favorit na predstojećim lokalnim izborima, i tu u prvom krugu tuče sve ostale kandidate, od sadašnjega gradonačelnika Željka Keruma do SDP-ova kandidata Ive Baldasara, a navodno i bilo kojega HDZ-ova kandidata (e tu je problem  isti kao i u  Zagrebu: Koga staviti u vatru, da izgori?). Za sada vremešni don odbija nasrtaje… No, nikad se ne zna…

Zanimljiva će borba biti u Zadru. SDP je tu izišao sa svojim kandidatom, 60-godišnjim zadarskim bankarom Ivom Bilićem - koji nije član te stranke.  Kada sam to čula, prvo mi je palo na pamet: pa zar nikome od SDP-ovca nije zanimljiva gradonačelnička pozicija, pa ni predsjednici GO Ingrid Antičević-Marinović. Očito nije. Prilikom predstavljanja Bilića, sama je Ingrid rekla da građani Zadra žele promjene, 'čak i više nego SDP želi doći na vlast'. Znači, odustajemo i prije samog početka. A ostale stranke, za sada šute. Mnogi bi željeli kao HDZ-ovog kandidata vidjeti i Božidara Kalmetu, on za sada šalje signale da od toga nema ništa. No, Karamarko će upravo kada je Zadar u pitanju morati  zaigrati sa jakim 'adutima'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan grubišić, željko kerum, milan bandič, lokalni izbori