Zagreb

VISOKO: Prosječna zagrebačka neto plaća za kolovoz iznosila je 6.417 kuna

U odnosu pak na kolovoz prošle godine, prosječna neto plaća za osmi mjesec ove godine bila je nominalno veća za 17 kuna.

Piše: PolitikaPlus

Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za kolovoz ove godine iznosila je 6.417 kuna, što je za 106 kuna ili nominalno za 1,7 posto više nego za mjesec prije, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U odnosu pak na kolovoz prošle godine, prosječna zagrebačka neto plaća za osmi mjesec ove godine bila je nominalno veća za 0,2 posto ili za 17 kuna.

Za prvih osam mjeseci ove godine prosječna neto plaća u Zagrebu iznosila je 6.366 kuna i bila je nominalno veća za 0,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najniže neto plaće u Zagrebu i za kolovoz ove godine bile su u uslugama povezanim s upravljanjem i održavanjem zgrada, uređenju i održavanju krajolika, u iznosu od 3.170 kuna, potom u preradi drva i proizvoda od drva 3.233 kune, proizvodnji odjeće 3.235 kuna, u zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.292 kune, proizvodnji i preradi kože 3.453 kuna, proizvodnji tekstila 3.517 kuna itd.

Najveću pak prosječnu neto plaću, već uobičajeno, imaju u Zagrebu u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem, koja je za kolovoz iznosila 12.508 kuna.

U još dvije djelatnosti prosječne neto plaće bile su iznad deset tisuća kuna - u zračnom prijevozu, 10.818 kuna, i u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta, 10.779 kuna.

Po visini prosječnih neto plaća za kolovoz u Zagrebu potom slijede računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima s 9.851 kunom, vađenju sirove nafte i prirodnog plina s 9.480 kuna, proizvodnja osnovnih farmaceutskih prioizvoda i farmaceutskih pripravaka s 8.793 kune, financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova s 8.747 kuna itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruto, neto, zagreb, plaća