A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/catwalk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na World Cat Show 2012. odabrano 26 najljepših mačaka na svijetu | Politika+
Zagreb

IZLOŽBA MAČAKA: Na World Cat Show 2012. odabrano 26 najljepših mačaka na svijetu

Ukupno 1 020 najboljih izložbenih mačaka svih 37 priznatih pasmina iz 33 zemlje svijeta doslovce su preplavile Arenu.

Piše: PolitikaPlus

Spektakularnim defileom 26 svjetskih prvaka završena je najveća izložba mačaka u svijetu, World Cat Show 2012 Croatia, koja se održavala ovoga vikenda u Areni Zagreb. S ciljem širenja svijesti ljudi o držanju mačke kao kućnog ljubimca izložbu je organizirao Savez felinoloških društava Hrvatske uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Ministarstva turizma i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Izložbu je riječima "Mačja parada može početi" u subotu ujutro otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Onima koji nisu na izložbi i onima koji nemaju ni jednog kućnog ljubimca poručio je kako stara poslovica kaže - "Tko ne voli životinje ne voli dovoljno ni ljude", ali da se on s tim ne bi složio te više voli reći "Tko voli životinje on ima privilegij da voli i životinje i ljude". "Sve one koji to još nisu osjetili, koji nisu doživjeli tu ljubav pozivam ih da s nama uživaju taj privilegij i time otvaram prvi svjetski festival mačaka u gradu Zagreba", istaknuo je Bandić, nazvavši Arenu Zagreb "hramom športa, a od danas hramom ljepote i ljubavi".U ime organizatora izložbe predsjednica Saveza felinoloških društava Hrvatske Vesna Rižnar Rešetić zahvalila je svima što su svojim prisustvom omogućili i uveličali održavanje Svjetske izložbe. Dodala je da Savez ove godine slavi 20 godina osnutka te da "ovaj događaj predstavlja krunu uspješnoga rada svih članova udruženja mačaka na razvoju felinologije u nas". Zahvalila je njihovoj krovnoj organizaciji FIFe (Federation Internationale Feline) što im je, kako je istaknula "ukazala povjerenje i čast dodijelivši im organizaciju ove veličanstvene svjetske izložbe mačaka u Hrvatskoj".

Predsjednica FIFe Annette Sjodin naglasila je da je vrlo sretna što su u Zagrebu na toj fantastičnoj izložbi. " Atmosfera je na izložbi fenomenalna", rekla je Sjodin koja je na pozornicu izašla u društvu glavnog tajnika FIFe Erica Reijersa.Ukupno 1 020 najboljih izložbenih mačaka svih 37 priznatih pasmina iz 33 zemlje svijeta doslovce su preplavile Arenu, a neke su rijetke i skupocjene vrste prvi puta viđene u Hrvatskoj. Turska angora, Egipatski mau, Somalijska mačka, Balineška mačka, Burmila, Neve Masquerade, Kurilian bobtail te bezdlake vrste Peterbald i Don Sphynx oduševile su više od 20 tisuća posjetitelja zagrebačke Arene. Među poznatima koji su posjetili izložbu bili su voditelj Oliver Mlakar, glumica Ines Bojanić, glazbeni par Jadranka i Dubravko Ivaniš Ripper, novinar Robert Knjaz i stilist Marko Grubnić.

Najuzbudljiviji dio natjecanja - izbor najljepših mačaka, Best in show, za svih pet kategorija (dugodlake, poludogodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne te domaće mačke) i sve skupine mačaka: mačić, junior, te odrasli -najbolji mužjak i najbolja ženka za kastrate i za nekastrirane mačke odigrao se u nedjelju. Na impozantnoj pozornici koja je zauzela više od 200 četvornih metara i “catwalku“ duljine 20 metara smjenjivale su se četveronožne ljepotice. O mačkama koje su iz Arene ponijele titulu Svjetskog šampiona, Croatia 2012, odlučivao je 21 međunarodni sudac uz pomoć 42 sudačka pomoćnika.

Najviše uspjeha imali su uzgajivači iz Italije s 9 svjetskih prvaka, slijede Finska s 3, po 2 imaju Švedska, Slovačka, Austrija i Njemačka, a jednoga Norveška, Švicarska, Mađarska, Rusija, Brazil i susjedna Slovenija.

Cjelodnevno suđenje završeno je svečanim proglašenjem najboljih od najboljih – mačaka koje su ponijele titulu „Svjetskog šampiona, Croatia 2012“, čime je World Cat Show službeno i završio.

Prvi puta organiziran je izravan video prijenos svjetske izložbe na Internetu te su Zagreb World Cat Show putem video linka dnevno pratili zaljubljenici u mačke iz cijeloga svijeta.

Domaćini sljedećoj Svjetskoj izložbi mačaka bit će Danci, a kako su i izlagači, ali i suci priznali, pred njima je težak zadatak nadmašiti hrvatsku organizaciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mačke, milan bandić, arena zagreb, izložba mačaka, World Cat Show