Hrvatska

PRESUDA: Aleksandra Ljuba uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora, presudu saslušala u suzama

Kako je riječ o uvjetnoj kazni ona neće u zatvor ako u naredne dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Piše: PolitikaPlus

Bivša glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba danas je nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora jer je 2008. na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju, na trošak MUP-a, povela prijateljicu i njezino dvoje djece.

No, kako je riječ o uvjetnoj kazni ona neće u zatvor ako u naredne dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Ljubu se teretilo da je na zlouporabu položaja i ovlasti poticala bivšeg šefa Odjela uslužnih djelatnosti MUP-a Miju Vadžića koji je također osuđen uvjetno nakon što je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om.

Njena obrana od početka je tvrdila da je riječ o beznačajnom nedjelu, jer je optužena u međuvremenu sama platila cijeli trošak ljetovanja.

Obrazlažući presudu sudac Željko Horvatović je kazao da Ljuba tijekom suđenja nije dokazala da je na Vadžićevu sugestiju prijateljicu u MUP-ovoj evidenciji upisala kao sestru.

"Zašto bi Vadžić koji vas ranije nije poznavao bio altruist prema vašoj prijateljici", zapitao se sudac, ističući da je u ovom slučaju ipak riječ o kaznenom djelu, iako je optužena "postupala iz humanih razloga". Tijekom suđenja je otkriveno da su žena i dvoje djece koje je povela na ljetovanje ranije bili žrtve obiteljskog nasilja.

Ljuba koja je obrazloženje presude saslušala u suzama odluku suda nije željela komentirati, a njena je obrana najavila da će podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Bivša glasnogovornica zagrebačke policije koja je nakon te dužnosti premještena u MUP-ov Odjel za odnose s javnošću bez obzira na kazneni postupak nije udaljena s dužnosti. U MUP-u su ranije pojasnili da je u ovom slučaju, po Zakonu o policiji, nastupila apsolutna zastara pokretanja disciplinskog postupka pa se nisu stekli zakonski uvjeti za njezino udaljenje s dužnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksandra ljuba, presuda