A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastave-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Što znamo o EU? Pet mitova koje valja analizirati | Politika+
DRAGO PILSEL - EKOLOGIJA SLOBODE

KOLUMNA DRAGE PILSELA – EKOLOGIJA SLOBODE: Što znamo o EU? Pet mitova koje valja analizirati

Ukazujem na pet dobrih razloga da mi u Hrvatskoj ne paničarimo i da krenemo u susret budućnosti s potrebnim optimizmom, bez straha i s pouzdanjem.

Piše: Drago Pilsel

Uoči odlaska u Bruxelles s još dvadesetak kolegica i kolega iz Hrvatske (na poticajan, vjerujem i važan seminar o zaštiti podataka i o temeljnim pravima u EU), čitam izvještaj u kojem glavni analitičari Svjetske banke pišu o makroekonomiji EU i uspoređuju parametre između SAD-a, EU i Kine (tko voli nek' izvoli: OVDJE), pa u prvoj kolumni u kojoj se bavim vanjskopolitičkim temama, pojašnjavajući neke dileme koje nam se javljaju ili mogu javiti (što će biti još jedan zadatak rubrike ''Ekologija slobode'', pored raščlanjenja raznih tema iz domene religija i društvo), pozivam na demontažu pet ključnih mitova koje promoviraju naši i ini euroskeptici. Naime, ja to nisam, dapače, jedva čekam članstvo u EU!

Potaknut sam rečenim izvještajem koji je realan, jer daje kritičke opservacije Europe, naročito u potrebi reformiranja i prilagođavanja socijalnih politika, ali i ističe nevjerojatne uspjehe koji su postigli stanovnici Unije u posljednjih pedeset godina (zato sam nedavno za dvotjednik "Objektiv" napisao da mislim da dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir EU nije bila promašena odluka).

Unatoč općem uvjerenju, od početka trećeg milenija Europa je porasla jako puno i više nego SAD i to na način da predstavlja 30 posto svjetske proizvodnje dok su SAD pale na 23 posto

Izvještaj priznaje da su u posljednjih dvadeset godina Europljani ostarjeli i postali manje produktivnima i da je u tom razdoblju milijarda stanovnika jugoistoka Azije ušla u svjetske trgovačke procese, dok su SAD izvele takvu tehnološku revoluciju temeljenu na informatizaciji da je naš način proizvodnje, organizacije i razumijevanja, pa i mišljenja, potpuno drugačiji.

Svejedno, taj zadatak prilagodbe promjenjivom kontekstu (zbog čega nas u Europi Amerikanci i Japanci i dalje gledaju s visoka) ne smije proizvoditi defetizam niti nas dovesti do stanja zaborava da je Europa svojim ljudima posljednjih pola stoljeća omogućila blagostanje kakvo se ne pamti u povijesti čovječanstva. Navesti ću sam jedan važan pokazatelj dobre politike EU: Unija može biti ponosna što, dok SAD predstavlja 43 posto ukupnog troška na svijetu u vojnoj industriji, EU posjeduje 58 posto ukupnog troška na socijalnim politikama cijeloga svijeta kako bi se izgradila država blagostanja.

I o ovomu sam mislio da možemo analizirati: pet je glavnih mitova kojih smo dužni i pozvani provjetriti:

Mit #1: Europa je u strmoglavom padu.

Unatoč općem uvjerenju, od početka trećeg milenija, Europa je porasla jako puno i više nego SAD i to na način da predstavlja 30 posto svjetske proizvodnje, dok su SAD pale na 23 posto. Jeste, SAD je i dalje velika mašina koja integrira useljenike (kao i Kanada ili Australija), ali Europa integrira cijele države i gura ih propulzivno na bolje, na viši standard, poboljšavajući svakojake odnose među njima. Komu je ovo teško shvatljivo neka se pokuša zamisliti u Dublinu ili u Varšavi prije dva desetljeća i shvatit će koliko je promašena teza da je EU jedan veliki neuspjeh. Hajde da ovo malo točnije izrazim: prosječna je zarada po stanovniku u Poljskoj 2000. godine bila 2.000 dolara dok je danas 13.000 dolara.

 

Mit #2: Europski je kapitalizam u velikoj krizi.

Ovo je samo relativno točno jer ako se uspoređuju prometi globalnog kapitala, europske su financije zdravije nego kineske, s obzirom da Peking forsira ulaganja u dugovima bogatih zemalja umjesto da svoju zaradu uloži u vlastitoj zemlji kako bi poboljšala standard svojih stanovnika. Osim toga, europske su financije bolje nego američke koje imaju veći nivo zaduživanja, fiskalnog i vanjskog.

Mit #3: Europska poduzeća nisu kompetitivna.

Kako se onda tumači desetljeće masovnog izvoza europskih proizvoda u Brazil, Rusiju, Indiju ili Kinu? Istina jest da su ekonomije zemalja juga Europe (o Grčkoj da i ne govorimo) u recesiji, ali to ne baca sjenu na dominantnu tendenciju u glavnini zemalja Unije.

Mit #4. Države su prevelike i preglomazne
.

 

Točno je da su, prema prosjeku, europske države oko 10 posto veće (više zarađuju i više troše u odnosu na BDP). Ali to je ono što ''košta'' europski socijalni model: dobre mirovine, kvalitetan fond za nezaposlene, solidno, negdje i vrhunsko obrazovanje i besplatno ili jako subvencionirano i vrlo dobro zdravstveno i socijalno osiguranje. Riječ je o uspješnom gospodarskom modelu u velikom broju članica EU (ne, nažalost, u nekim mediteranskim zemljama).

Mit #5. Europa se mora riješiti svoj ekonomskog modela.

I to je netočno. Modelu su svakako potrebne reforme, ali su principi na kojima počiva vrlo valjani. Zemlje kao što su Danska, Švedska ili Finska dokazuju da se može biti ''jakom državom'', s velikim aparatom, s izuzetno kvalitetnim javnim službama, a da se istovremeno može biti na vrhu svjetske ljestvice u inovacijama, izvozima i konkurentnosti.

Ako dobro promislite, ti mitovi su, u stvari, pet dobrih razloga da mi u Hrvatskoj ne paničarimo i da krenemo u susret budućnosti s potrebnim optimizmom, bez straha i s pouzdanjem. Baš onako kako, vjerujem, ovaj novinar i ostale kolege kreću u Bruxelles po znanje, po nove vještine, po dokazima profesionalizma i izvrsnosti (i naše, zašto ne) i po razloge za nadu.


AKO NE VIDITE SVE KOMENTARE, POTRAŽITE IH OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mit, europska unija, drago pilsel