Hrvatska

PRIJELOMNA PRESUDA: Jadranka Kosor: Milanović mora iskoristiti odluku Strasbourga o Ljubljanskoj banci!

'Ovo je velik i snažan argument Rogiću u pregovorima s Arharom.'

Piše: Ivan Klarić

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavljeno je na internetskoj stranici hrvatske vlade.

KOSOR: Smatram da je ovo snažan vjetar u leđa Hrvatskoj. I u dijelu koji se tiče štediša iuz Hrvatske, ali i poticaj za rješavanje problema u odnosima Hrvatske i Slovenije.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Europski sud je utvrdio odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1.Protokola 1. uz Konvenciju) i prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Republike Slovenije, te Republiku Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Republike Srbije.

GJENERO: Ova je presuda izbila argument Sloveniji kako priča oko Ljubljanske banke nije u cijelosti njihov problem. Ovo je također veliki i snažan argument Zdravku Rogiću u pregovorima sa slovenskim kolegom Francom Arharom.

Bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor kaže da je ova presuda sjajna vijest za Hrvatsku.

- Smatram da je ovo snažan vjetar u leđa Hrvatskoj. I u dijelu koji se tiče štediša iz Hrvatske, ali i poticaj za rješavanje problema u odnosima Hrvatske i Slovenije, jasno će Kosor.

Dodaje da je ovo situacija koju Hrvatska mora dobro iskoristiti.

- Mislim da je ovo više no povoljan trenutak da se i problemi u odnosima između Hrvatske i EU, a tu prvenstveno mislim na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU od strane službene Ljubljane, skinu s dnevnog reda. Mislim da bi se na tragu ovih dobrih vijesti trebao uključiti i premijer Milanović osobno, ističe Jadranka Kosor.

Politički analitičar Davor Gjenero, pak, kaže da je ova presuda dobra vijest za hrvatske štediše.

- Ova je presuda izbila argument Sloveniji kako priča oko Ljubljanske banke nije u cijelosti njihov problem. Ovo je također veliki i snažan argument Zdravku Rogiću u pregovorima sa slovenskim kolegom Francom Arharom, napominje Gjenero i dodaje.

- Ovo je zasigurno dobra vijest i za odnose između Hrvatske i Slovenije, prije svega snažan argument Hrvatskoj u pregovorima sa susjednom zemljom. Isto tako, Hrvatskoj će biti lakše dokazati da je napravila sve da se odnosi sa Slovenijom poprave, zaključuje Gjenero.

.........

 

.........

 MVEP: Presuda nedvojbeno utvrđuje odgovornost Slovenije

Presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je u utorak presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, nedvojbeno se utvrđuje odgovornost Slovenije, a Hrvatska i dalje radi na traženju kompromisnog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana, kazala je glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

»Ovom se presudom nedvojbeno utvrđuje odgovornost Slovenije, a mi i dalje radimo na traženju kompromisnog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana. Kada je riječ o neprenesenoj štednji, o njoj nema spora jer je obuhvaćena ovom presudom«, kazala je. (H)

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, zoran milanović, jadranka kosor, stara štednja, nlb, ljubljanska banka