Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: Obami prognozirane pobjede u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu

To mu donosi 46 elektorskih glasova i povećava izglede da osvoji drugi mandat.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američke TV mreže prognozirale su na temelju do sada prebrojanih glasova da predsjednik Barack Obama osvaja tri ključne neizvjesne države - Pennsylvaniju, Wisconsin i Michigan, što mu donosi 46 elektorskih glasova i povećava izglede da osvoji drugi mandat.

MSNBC je predvidio da predsjednik Obama osvaja Pennsylvaniju, koja ima 20 elektorskih glasova. Obama je tu saveznu državu osvojio i 2008., no iako je ona u zadnja dva desetljeća sklonija demokratima, republikanac Mitt Romney uložio je velike napore da pridobije tamošnje birače.

Fox News predviđa da je predsjednik Obama pobijedio i na izborima u neizvjesnom Wisconsinu. Romney se nadao da će mu izbor kongresnika iz Wisconsina Paula Ryana za potpredsjedničkog partnera, pomoći u osvajanju te države Srednjeg zapada s 10 elektorskih glasova. Obama je Wisconsin osvojio i 2008.

Fox News također predviđa da je demokratski predsjednik osvojio Michigan, koji je sa 16 elektorskih glasova bio važna neizvjesna država za Obamu, u kojoj je vodio kampanju oslanjajući se na svoje zasluge za spašavanje američke automobilske industrije, koncentrirane u toj državi Srednjeg zapada.

Prema posljednjem izračunu do sada osvojenih elektorskih glasova u 4 sata ujutro (CET), TV mreže NBC News, Obama ima osigurana 162 glasa s prognoziranim pobjedama u 16 saveznih država, a Romney 153 glasa s prognoziranim pobjedama u 17 saveznih država, u srednjem i istočnom dijelu SAD-a.

Prema ukupnom broju osvojenih glasova na nacionalnoj razini, nakon 27 posto obrađenih listića, Romney vodi s 50 posto glasova (22.848,491 glas) prema 48 posto za Obamu (22.046,800 glasova).

Izlazna anketa: Romney vodi među bijelcima, Obama među ostalim etničkim skupinama

Republikanski kandidat Mitt Romney pobjeđuje u glasovima bijelaca, kod muških i ženskih birača, dok u svim ostalim etničkim skupinama vodi predsjednik Barack Obama, a Romney zaostaje s velikim postotkom, prema izlaznoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u utorak nakon zatvaranja birališta u državama istočnog dijela SAD-a.

Bijeli muški birači odabrali su Romneya s oko 20-postotaka prednosti nad Obamom, dok su bijeli ženski birači glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa s više od 10 postotaka prednosti nad Obamom, prema anketi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AMERIČKI KZBORI, MITT ROMNEY, BARACK OBAMA, IZBORI