Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: OBAMA OSTAJE U BIJELOJ KUĆI - Romney priznao poraz i čestitao Obami

Pritužbe zbog osobnih dokumenata, listića i dugih redova na izborima: 'Redovi dulji nego u Kabulu'

Piše: PolitikaPlus

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney priznao je u srijedu rano ujutro poraz na američkim predsjedničkim izborima i nazvao je američkog predsjednika Baracka Obamu kako bi mu čestitao na pobjedi.

"Ovo je trenutak velikih izazova za Ameriku i molim se za to da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije"

"Upravo sam nazvao predsjednika Obamu kako bih mu čestitao na pobjedi", kazao je Romney u kratkom obraćanju biračima u svom izbornom stožeru u Bostonu, Massachusettsu oko jedan ujutro, nekoliko minuta nakon što je nazvao svoga protivnika i poželio mu sreću u drugom mandatu.

"Ovo je trenutak velikih izazova za Ameriku i molim se za to da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije", rekao je Romney te poručio da se zemlja mora ujediniti kako bi se suočila s izazovima koji stoje pred njom.

"Očekujemo od demokrata i republikanaca na svim razinama vlasti da daju prednost narodu pred politikom", poručio je.

"Vjerujem u Ameriku, vjerujem u američki narod", dodao je.

Romney je zahvalio svojoj obitelji i svima koju su ga podupirali i izrazio tugu zbog toga što nije imao priliku voditi zemlju.

“Paul i ja smo dali sve ovoj kampanji... Toliko sam želio ispuniti vaše nade".

Pritužbe zbog osobnih dokumenata, listića i dugih redova na izborima u SAD-u

Pritužbe na povrede glasačke procedure pojavile su u utorak od Pennsylvanije do Floride, a dugi redovi u mnogim državama predstavljali su poseban izazov za potencijalno najtješnje predsjedničke izbore u povijesti SAD-a.

Promatračke skupine izvještavale su da postoji konfuzija oko zahtjeva za identifikacijske dokumente u Pennsylvaniji, državi u kojoj je Obama očekivao pobjedu, ali je Romney u posljednjih nekoliko dana u njoj vodio intenzivnu kampanju.

"Izborni dužnosnici su loše pripremljeni, oni tamo sjede i traže od ljudi osobne dokumente i šalju ih kući ako ih nemaju. Država Pennsylvanija treba se sramiti", kazala je Barbara Arnwine, izvršna direktorica Pravničkog odbora za građanska prava, na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Sudac u Pennsylvaniji prošloga je mjeseca blokirao zakon koji zahtijeva od birača da pokažu osobne dokumente s fotografijom, koji su progurali republikanski zastupnici u parlamentu te savezne države.

"Kada pogledate redove koji su se danas stvorili na biralištima u mjestima kao što je Ohio, oni su duži od redova u Bagdadu i Kabulu"

Propis o identifikaciji birača u Pennsylvaniji jedan je od mnogih izbornih zakona koji su od 2011. doneseni u desecima saveznih država s republikanskom većinom u lokalnim parlamentima. Sudovi su uglavnom poništili najstrože od tih zakona ili su odgodili njihovu provedbu.

Zack Stalberg, predsjednik Odbora sedamdesetorice, promatračke skupine iz Philadelphije, je kazao da je skupina primila stotine poziva zbog "masovne konfuzije" oko zahtjeva za identifikaciju birača. Republikanci su također imali prigovore u Pennsylvaniji. Stranka je dobila sudski nalog da vrati na posao 75 republikanskih izbornih dužnosnika u Philadelphiji, kojima je navodno zabranjen ulazak na biračka mjesta.

"To je bio besraman pokušaj iz Obamine kampanje da suzbije naše legalno imenovane republikanske promatrače izbora u Philadelphiji", rekao je predsjednik Republikanske stranke u Pennsylvaniji Rob Gleason.

Dugi redovi na birališta u mnogim državama izazvali su zabrinutost da će neki birači odustati od glasovanja. O višesatnom čekanju na biralištima izvješteno je iz Floride, Virginije i Ohia, svih ključnih neizvjesnih država, kao i iz New Jerseya i New Yorka, država stradalih u prošlotjednoj super-oluji Sandy. Čelnici udruga za građanska prava kazali su da dugi redovi prijete da postanu međunarodna sramota za SAD.

"Kada pogledate redove koji su se danas stvorili na biralištima u mjestima kao što je Ohio, oni su duži od redova u Bagdadu i Kabulu", rekao je Wade Henderson, predsjednik Konferencije čelnika za građanska i ljudska prava.

U gusto naseljenom području Miamija, čekanje na glasanje trajalo je u rasponu od 15 minuta do više od tri sata za ispunjavanje podužih glasačkih listića. U nedjelju je na Floridi podnesena tužba zbog vremena čekanja za rano glasovanje, koje se u nekim slučajevima u subotu protezalo do šest i sedam sati. U tužbi koju je podnijela Demokratska stranka na Floridi, kaže se da su dugi redovi u demokratima naklonjenim područjima Miamija, Browarda i Palm Beacha trebali odvratiti ili spriječiti ljude od glasovanja. Na Floridi su neki glasački listići imali do 12 stranica jer su se birači trebali izjasniti o 11 predloženih amandmana na ustav države.

Državni tajnik Floride Ken Detzner rekao je da bi ta država s 11,9 milijuna registriranih birača mogla zabilježiti rekordan odziv. Među problemima na floridskim biralištima su i oni studenata koji glasuju daleko od kuće. Na Sveučilištu Središnja Florida u Orlandu, koje ima oko 58.000 studenata, mnogi studenti su morali koristiti privremene glasačke listiće, jer su im na biračkim karticama navedene kućne adrese. Novi državni zakon po prvi put zabranjuje promjenu adrese na biralištu.

O brojnim problemima izviješteno je iz New Jerseya, gdje je super oluja Sandy ostavila najteže posljedice.

"Postoji samo jedna riječ za opis iskustva u New Jerseyu, a to je katastrofa", rekla je novinarima Barbara Arnwine, navodeći da su se srušili računalni poslužitelji, od birača se tražilo dokumente koji nisu potrebni, neka su biračka mjesta otvorena kasno, a na više lokacija nije bilo glasačkih listića.

TV mreža NBC News izvjestila je u utorak da je eksperiment s email glasovanjem u New Jerseyu dao porazne rezultate. Jedan izborni dužnosnik opisao ga je kao "katastrofu" a birači se žale da teškoće s računalima blokiraju njihove pokušaje da glasuju elektronski. Lavina zahtjeva za email glasačkim listićima zatrpala je urede lokalnih dužnosnika, pa je država produljila krajnji rok za email glasovanje do petka u 20 sati, iako je rok za to glasovanje bio do utorka u 17 sati, po istočnoameričkom vremenu.

U ključnoj državi Ohio, postoje problemi s ulogom ranijih glasova. Ako su birači u Ohiu zatražili da glasuju u odsutnosti, a onda se odlučili da glasuju osobno, od njih se traži da ipak ulože prijevremeni glasački listić. Prema zakonu te države, prijevremene glasačke listiće može se prebrojavati tek 10 dana nakon izbora.

Bivši guverner Ohia, demokrat Ted Strickland, izjavio je za CNN da bi prebrojavanje tih glasačkih listića moglo odgoditi konačni rezultat izbora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, AMERIČKI IZBORI, BARACK OBAMA, MITT ROMNEY