Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: Bilo je tijesno, ali - Romney i Ryan nisu osvojili niti svoje 'vlastite' države

Poraz u Massachusettsu i Wisconsinu prvi je puta od 1972. godine da je jedan kandidatski predsjednički- potpredsjednički dvojac izgubio 'vlastite' države.

Piše: p/h

Duboko podijeljena Amerika dodijelila je predsjedniku Baracku Obami drugi mandat odabravši njega, a ne republikanskog kandidata Mitta Romneya da predvodi gospodarski oporavak zemlje, piše u utorak dnevni list Washington Post, a Los Angeles Times ocjenjuje DA se borba za njegov drugi mandat pokazala punom težom od povijesne pobjede prije četiri godine kada je u Bijelu kuću ušao kao prvi crni američki predsjednik.

BILO JE TIJESNO, ALI: Republikanac je izgubio i državu u kojoj je bio guverner - Massachusetts kao i svoj rodni Michigan, a njegov potpredsjednički kandidat Paul Ryan nije osigurao pobjedu u vlastitom Wisconsinu.

Dramatični reizbor predsjednika Obame nije znak da se podijeljena nacija u izbornoj noći ujedinila, nego je znak snažne potpore gospodarskoj politici koja naglasak stavlja na rast zaposlenosti, reformu zdravstvenog sustava, poreznu reformu i uravnoteženi proračun te umjerenu politiku prema useljavanju, pobačaju i istospolnim brakovima, piše New York Times.

Njegova tijesna pobjeda, prema procjenama vodećih američkih medija, u nekoliko presudnih saveznih država bila je vrhunac nevjerojatno skupe, neizvjesne i ogorčene utrke do samoga kraja, a reizbor nije imao nikakve sličnosti s porukama nade i promjene s kojima je nastupao na izborima prije četiri godine.

LA Times ističe da je demokrat Obama osvojio više od deset saveznih država među kojima i Pennsylvanniju koju je Romney u posljednjem pokušaju da izbori ulazak u Ovalni ured obilazio i na sam izborni dan. Republikanac je izgubio i državu u kojoj je bio guverner - Massachusetts kao i svoj rodni Michigan, a njegov potpredsjednički kandidat Paul Ryan nije osigurao pobjedu u vlastitom Wisconsinu.

Poraz u Massachusettsu i Wisconsinu prvi je puta od 1972. godine da je jedan kandidatski predsjednički-potpredsjednički dvojac izgubio 'vlastite' države.

Ipak, Romney je Republikanskoj stranci ostavio veći broj osvojenih država nego na proteklim izborima pa je tako dio središnje Amerike, poput Sjeverne Karoline i Indiane, okrenuo leđa Obami i glasao za republikanskog kandidata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, PAUL RYAN, MITT ROMNEY, BARACK OBAMA, AMERIČKI IZBORI