A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drava-poplava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Drava u opadanju, 'prošla opasnost od vodenog vala na varaždinskom području' | Politika+
Hrvatska

POPLAVE: Drava u opadanju, 'prošla opasnost od vodenog vala na varaždinskom području'

'U općini Cestica voda je još u poplavljenim naseljima, no, smanjen je njezin prodor i treba ju ispumpati, a to će se pokušati riješiti tijekom današnjeg dana.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kako su jutros izvijestili iz podružnica Hrvatskih voda u Varaždinu, protoci Drave su u padu pa je jutros u 8 sati zabilježen protok vode kod HE Varaždin od 1340 prostornih metara u sekundi, a kod HE Čakovec 1100 prostornih metara u sekundi.

Budući da je u susjednoj Sloveniji protok vode pao na 860 prostornih metara u sekundi, očekuje se daljnji pad vodostaja.


.........

 

.........

 Prošla opasnost od vodenog vala na varaždinskom području

Vrhunac vodenog vala prošao je kroz varaždinsko područje, koji se putem dosta ublažio i opasnost je prošla, doznaje se od Zdenka Kereše iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda.
Kereš kaže da se ne očekuju nova izlijevanja, ali da sada treba sanirati štetu, odnosno vratiti vodu u korito.

„U općini Cestica voda je još u poplavljenim naseljima, no, smanjen je njezin prodor i treba ju ispumpati, a to će se pokušati riješiti tijekom današnjeg dana", naveo je dodavši da je na Hidroelektrani Varaždin, gdje je protok vode jučer u jednom trenutku bio rekordnih 3300 prostornih metara u sekundi, sada ispod 2000 prostornih metara.


 

 

 

 U Pušćinama pod vodom i dalje se nalazi stotinjak kuća. Tijekom noći nije bilo potrebe za evakuacijom, a vatrogasci, policija i pripadnici Civilne zaštite pomogli su skloniti imovinu građana na sigurno.

Iako je bila opasnost da voda uđe i u kuće u naseljima Gornji Kuršanec i Gornji Hrašćan to se tijekom noći nije dogodilo.

Poslije ponoći normaliziran je promet na državnoj cesti D 3 između Čakovca i Varaždina.

Za sav promet i dalje je zatvorena cesta Čakovec - Trnovec, cesta Pušćine - Gornji Hrašćan i cesta Donja Dubrava Koprivnica. Do daljnjega je zatvoren međunarodni državni prijelaz Trnovec, malogranični pogranični prijelaz Sveti Martin na Muri - Hotiza.

Iz čakovečkog centra 112 izvijestili su da je rijeka Mura u opadanju te da je u 8 sati izmjerena visina od 389 cm kod Murskog Središća.

Za rijeku Muru i dalje su na snazi redovne mjere od poplave.

U tijeku je sastanak Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije na kojem se raspravlja o daljim smjerovima sanacije šteta nakon poplava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vodostaj, popave, zdenko kereša, drava, varaždin