Hrvatska

MALI KORAK...: Tammy Baldwin prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka

Pobjeda Tammy Baldwin još je jedan udarac za republikance, a demokrati su preuzeli i republikanska zastupnička mjesta u Massachusettsu i Indiani.

FOTO: Tammy Baldwin
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Predstavnica demokrata u Wisconsinu Tammy Baldwin ući će u povijest u utorak budući da je postala prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na izborima je pobijedila dosadašnjeg guvernera republikanca Tommyja Thompsona u najskupljoj utrci za Senat u povijesti ove američke savezne države.

"Nisam se kandidirala kako bih ušla u povijest...Kandidirala sam se kako bih nešto promijenila, donijela promjene u živote obitelji koji se bore da pronađu posao i plate račune."

Dva kandidata su za izbore sakupila najmanje 65 milijuna dolara, a Tommy Thompson je oko ponoći po lokalnom vremenu priznao poraz.

Pobjeda Tammy Baldwin još je jedan udarac za republikance, a demokrati su preuzeli i republikanska zastupnička mjesta u Massachusettsu i Indiani.

"Nisam se kandidirala kako bih ušla u povijest", kazala je Baldwin u svom pobjedničkom govoru, "Kandidirala sam se kako bih nešto promijenila, donijela promjene u živote obitelji koji se bore da pronađu posao i plate račune."

Tammy Baldwin (50) prvi je puta izabrana u Kongres 1998., a s ovim izborom postala je prva senatorica iz Wisconsina.

Iako povijesno važna, njezina seksualna orijentacija začudo nije postala velika tema tijekom predizborne kampanje.

"Pobjeda Tammy Baldwin pokazuje ono što većina Amerikanaca već zna: kandidate treba procjenjivati prema njihovim kvalifikacijama za posao, a ne prema njihovim seksualnim orijentacijama", kazao je predsjednik organizacije za prava istospolnih zajednica Herndon Graddick.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

homoseksualnost, Tommy Thompson, Tammy Baldwin, Herndon Graddick, lezbijke