Hrvatska

SJAJNA VIJEST: Mihael Zmajlović donosi dobre vijesti: Rafinerija u Bosanskom Brodu se gasi i ide na remont!

'Stupili smo u kontakt s predstavnicima rafinerije.'

Piše: Vanja Deželić

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode suočava se s kritikama na sve strane zbog situacije u Slavonskom Brodu, ali u svoju obranu ipak imaju nešto za kazati, a da to nije priopćenje u kojem dovode u pitanje mogućnost utjecaja na zdravlje koncentracije plinova. Promptno su kontaktirali rafineriju u Bosanskom Brodu i dobili pozitivan odgovor.

>> Vjeran Piršić: Vlada je zbog interesa prihvatila da građani Slavonskog Broda budu kolateralne žrtve

 

>> NEVJEROJATNO Vlada uvjerava građane Slavonskog Broda da im zdravlje nije ugroženo!

 

- Čim su se pojavile povišene koncentracije pojedinih plinova, stupili smo u kontakt s predstavnicima rafinerije i resornim ministarstvom u BiH. Očekujemo i da ćemo u sljedećih desetak dana održati zajednički sastanak u rafineriji - rekao nam je ministar Mihael Zmajlović, što potvrđuje da nisu u njegovom resoru čekali raskrštenih ruku.

 

Čim su se pojavile povišene koncentracije pojedinih plinova, stupili smo u kontakt s predstavnicima rafinerije i resornim ministarstvom u BiH. Očekujemo i da ćemo u sljedećih desetak dana održati zajednički sastanak u rafineriji

 

No informiranje javnosti je izostalo, zbog čega ne čude silne negativne kritike na račun rada Ministarstva. Sukladno tome, pobunili su se u eko udrugama, ali i gradskoj vlasti Slavonskog Broda. Uz to, Hrvatski helsinški odbor je najavio prosvjed ove subote u 14 sati. Time će se napravit dodatan pritisak na Ministarstvo.

I baš se s prosvjedom poklapa i moguće konačno rješenje za građane koji žive u smradu i strahuju za zdravlje.

- Rafinerija ide u remont 10. studenog, što nam je potvrđeno dopisom iz uprave, vjerujemo da će samo gašenje biti dobar indikator. Napominjem da će iz rafinerije još par dana nakon gašenja postrojenja i početka remonta dolaziti do emisija - kaže.

Upravo to i jest problem, rafinerija bi uz kvalitetniju naftu ispuštala manje količine emisija plina, baš kao što je bio slučaj i u Sisku. Nakon remonta situacija se poboljšala, jedino je problem sa Siskom što je duže vrijeme zagađen zrak utjecao na građane i okoliš. U ovom bi sve moglo biti gotovo odmah nakon ove uzbune koja je uslijedila.

 

Rafinerija ide u remont 10. studenog, što nam je potvrđeno dopisom iz uprave, vjerujemo da će samo gašenje biti dobar indikator

 

Ipak, i dalje se ne ograđuju od priopćenja u kojem navode da ne znaju utječe li trenutno stanje na zdravlje građana. Tvrde da je to teško utvrditi bez dodatne postaje.

- Kako nema dodatne postaje, ne možemo pouzdano utvrditi izvore onečišćenja u Slavonskom Brodu, tj. potvrditi naše sumnje u kojoj mjeri u ukupnom onečišćenju po pojedinim plinovima sudjeluju upravo emisije iz rafinerije u Brodu - pojasnio je ministar, iz čijeg se odgovora vidi da se ne želi baviti optužbama dok nema sve službene podatke.

Na kraju priče jest pohvalno što je reakcije bilo i što bi od sutra mogla biti riješena, ali javnost je trebalo malo bolje umiriti potrebnim informacijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekologija, slavonski brod, okoliš