A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lidija-bertovic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Skandal šefice NP Plitvičkih jezera - Marš van s pljačkašima javnog dobra! | Politika+
DRAGO PILSEL - EKOLOGIJA SLOBODE

KOLUMNA DRAGE PILSELA – Ekologija Slobode: Skandal šefice NP Plitvičkih jezera - Marš van s pljačkašima javnog dobra!

'U slučaju da ju amnestirate, vi ministre Zmajloviću postajete sudionik nemorala!'

FOTO: LikaPlus.hr
Piše: Drago Pilsel

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, oglasio se priopćenjem kojim je zabranio ravnateljici NP Plitvička jezera, Lidiji Bertović, kupnju skupocjenog terenskog vozila, što je Jutarnjem listu potvrdila glasnogovornica Ministarstva, Dijana Sušac. Kazala je kako je ministar "izdao nalog za obustavu natječaja u dijelu koji se odnosi na nabavu neprimjerene kategorije vozila, dok će se provesti natječaj za nabavu radnih vozila, šumskih i turističkih".

>> Ravnateljica Plitvičkih jezera: Odluka o nabavi terenca bila neprimjerena

>> Ministar Mihael Zmajlović poništio natječaj za terenac u NP Plitvička jezera

 

Pokušaj nabave SUV-a vrijednog stotine tisuća kuna potaknuo je ministra Zmajlovića za "izdavanjem naputka svim državnim tijelima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se eventualna nabava službenih osobnih vozila može pokrenuti samo ako je za to pribavljena suglasnost ministra, te ukoliko je predmetna nabava vozila u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o pravu korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja".

Kako se ravnateljica negdje putem, u vožnji tko zna kuda, slučajno ne bi izgubila, desno od upravljača vozila mora se nalaziti integrirani tvornički navigacijski uređaj. Vrijednost takvog uređaja otprilike se procjenjuje na oko 30 tisuća kuna

 

Aferu je otkrio kolega Robert Frank iz Novog lista. Piše da je Lidija Bertović samo tri mjeseca nakon što je preuzela funkciju odlučila da se želi voziti u novom SUV-u, vozilu koje ne smije imati manje od 250 konjskih snaga, kao što ne smije imati ni manje od sedamstupanjskog automatskog mjenjača. Kako se ravnateljica negdje putem, u vožnji tko zna kuda, slučajno ne bi izgubila, desno od upravljača vozila mora se nalaziti integrirani tvornički navigacijski uređaj. Vrijednost takvog uređaja otprilike se procjenjuje na oko 30 tisuća kuna. Prema tehničkim karakteristikama vozila koje se traži za NP Plitvička jezera i ravnateljicu Bertović, međuosovinski razmak mora iznositi najmanje 2800 milimetara, a dužina cijelog vozila ne više od 4.700 milimetara.

Uzimajući u obzir tražene karakteristike vozila koje je Nacionalni park Plitvička jezera objavio u Narodnim novinama, u oglasniku javne nabave, može se zaključiti da se vrh NP Plitvička jezera želi i vozit će se u Mercedesovom ili BMW-ovom SUV-u, iako u obzir možda može doći i Volvo ili VW Touareg. Nije isključeno da bi osim u ta luksuzna vozila, ravnateljica Bertović mogla ući i u audi Q5. Dakle, sve najbolji od najboljih SUV-ova. Vrijednost vozila sa svim traženim tehničkim karakteristikama penje se i na iznos veći od 600 tisuća kuna.

Da se traži tako kvalitetno vozilo, tvrde stručnjaci koje smo konzultirali, sugerira i traženi zakretni moment vozila od najmanje 550 Nm pri 1/min. Takav zakretni moment imaju samo najkvalitetniji SUV-ovi.

TRAŽENE KARAKTERISTIKE VOZILA ZA LIDIJU BERTOVIĆ

» 250 konjskih snaga
 » navigacijski uređaj
 » duljina 4,7 metara
 » zaokretni moment 550 Nm/min
 » zvučno oglašavanje
 » automatsko isključivanje
 » sjedala od glatke i brušene kože
 » kožni upravljač
 » prednja sportska sjedala
 » automatski zatamnjivo zrcalo
 
"I dok Milanovićeva Vlada na svakom koraku traži prostor za uštede, dok se unutar ministarstava traže modeli preživljavanja koji nose smanjenje rashoda, ali bez dovođenja u pitanje funkcioniranja sustava, ravnateljica javne ustanove NP Plitvička jezera pokazuje veliku i nepotrebnu rastrošnost.

 

 

Nesumnjivo se radi o sasvim suprotnom ponašanju od proklamirane štednje i skromnosti svih koji su na bilo koji način vezani uz državu, a NP Plitvička jezera to jesu. Oni koji nemaju posla, onima kojima plaće kasne ili ih ne dobivaju, ili su pak nedovoljne za mjesečno preživljavanje, ovakvu investiciju opravdano mogu smatrati otvorenom provokacijom. U svemu tome nevjerojatna je količina prenemaganja odgovornih u NP Plitvička jezera koji su popisivali tražene tehničke karakteristike vozila među kojima je i elektronski sustav za spriječavanje neželjene promjene voznog traka. U praksi to znači da se automobil zvučno oglašava, najčešće piskutavo, kako bi neopreznog vozača upozorio da je vozilom prešao punu traku ili se prebacio u tuđi smjer kretanja.
 

Žena zna što hoće! Nema što! Jer, ono što ju je dočekalo na radnom mjestu je zaista neupotrebljivo: dvije i pol godine star Audi 6!  Zamislite... Ma ne dolazi u obzir sjediti u takvoj kanti

 

NP Plitvička jezera i ravnateljica, osim toga, u SUV-u žele imati opciju automatskog isključivanja motora pri mirovanju vozila. No, ima još bizarnosti, poput traženih sjedala u kombinaciji alcantra/koža. Kažu poznavatelji tih materijala da se, pojednostavljeno, radi o kombinaciji glatke i brušene kože! Postavlja se pitanje kome danas, kad Hrvatska bilježi oko 334 tisuće nezaposlenih, može biti važno kakva su sjedala, pišti li auto kada ide suprotnom trakom i gasi li se motor dok vozilo stoji? I da, traži se da prednja sjedala moraju biti sportska, s elektronskom potporom za kralježnicu! Od 54 tehničkih karakteristika vozila još se može izdvojiti kako unutarnje zrcalo mora biti automatski zatamnjivo, a kožni upravljač, po narodski volan, mora imati tri kraka i funkciju izmjena brzina. Naravno, eksplicitno se traži da bude kožni!", piše Rober Frank.

Temeljit kakav je, kolega je pokušao dobiti Lidiju Bertović. Ali, avaj! Ravnateljica NP Plitvička jezera, koja je iz Parka prirode Žumberak ovog kolovoza dovedena kao direktna akvizicija ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, nije se željela javiti. Malo je, kaže njena tajnica, bila po sastancima u svojoj kancelariji pa je poručila kako nema vremena. Naravno, znala je o čemu se s njom želi razgovarati.

 

Ravnateljica je dala nemuštu ispriku, potpuno iznuđenu. Da skandal nije otkriven, itekako bi se ona vozikala u skupocjenom SUV-u a Zmajlović bi i dalje, kao i prije tri mjeseca kada ju je postavio, smatrao da je ona baš odličan kadar.

Nekako se čini razumljivim da je izgubila volju za razgovorom kad je shvatila da je se želi pitati je li primjereno u današnje vrijeme naručivati luksuzni SUV s točno određenom veličinom, snagom, volanom i sportskim sjedalima...

Elem, žena zna što hoće! Nema što! Jer, ono što ju je dočekalo na radnom mjestu je zaista neupotrebljivo: dvije i pol godine star Audi 6!  Zamislite... Ma ne dolazi u obzir sjediti u takvoj kanti!

Ali kada bolje pomislimo, gospođa je skromna. S obzirom da se radi o jezerima imala bi pravo tražiti amfibijsko vozilo ili barem nekog malog sanadera, pardon, kanadera. No, ona je pak spremna "maltretirati" se s nekim bezveznim terencem Mercedes Benz. Svašta!

"Da smo mi imalo svjestan i odgovoran narod, zbog ovog i ostalih šezdesetak novih automobila - izišli bismo na ulice! I ostali tamo, dok Vlada ne donese uredbu da se - ukoliko su automobili koje već imaju stari i skupi za popravak - zastupnici, ministri i ostali voze javnim prijevozom. Ukoliko to ne izglasaju - nek odstupe! Zašto mi više nemamo ni za hranu, a oni imaju za nove automobile (o našem trošku)? Zašto uvođenje novog poreza, umjesto štednja u javnom sektoru?", jedan je od komentara na Facebooku, kolegice Svjetlane Hribar.

Mladi gospodine Zmajloviću, dajte, pokažite toj gospođi izlazna vrata jer ona nema što više tražiti u državnoj adminsitraciji

Zvao sam Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da ih pitam hoće li Lidija Bertović snositi ikakve sankcije zbog svog nepriličnog i bahatog ponašanja, zbog gramzljivosti i socijalne neosjetljivosti. Priopćeno mi je da na to pitanje nemaju za sada odgovor (utorak, 15:15 sati).

Evo, ja ću pomoći ministru Zmajloviću: mladi gospodine, dajte, pokažite toj gospođi izlazna vrata jer ona nema što više tražiti u državnoj adminsitraciji!

U slučaju da ju amnestirate i da se sakrite iza vašeg birokratskog priopćenja, vi postajete sudionik nemorala. Jer se drugo o vama ne može kazati nego da vam je svejedno ostaju li pljačkaši javnog dobra na svojim mjestima ili ne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plitvička jezera, lidija bertović, mihael zmajlović