A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hypo-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Austrija priprema još pola milijarde eura za injekciju Hypo Alpe Adria banci | Politika+
Tvrtke

BANKE: Austrija priprema još pola milijarde eura za injekciju Hypo Alpe Adria banci

Hypo se sprema prodati svoju mrežu u jugoistočnoj Europi, uključujući i hrvatski ogranak, kako bi prikupio oko 1,5 milijardi eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Austrija će u nacionaliziranu banku Hypo Alpe Adria ubrizgati još 500 milijuna eura kako bi joj pomogla da poboljša stanje u bilanci, objavio je posrnuli zajmodavac.
Banka je 2009. nacionalizirana kako bi se spriječio njezin slom koji bi uzdrmao cijelu regiju. Istodobno Hypo pokušava ispuniti zahtjev regulatora i pojačati kapital za 1,5 milijardi eura do kraja godine.


Hypo se sprema prodati svoju mrežu u jugoistočnoj Europi, uključujući i hrvatski ogranak, kako bi prikupio oko 1,5 milijardi eura.

Iz banke su priopćili da će izdati 204 milijuna novih dionica opciju čije će kupnje imati austrijska država kao jedini dioničar.

Novčana injekcija od 500 milijuna eura premašuje najavljenih 300 milijuna eura koliko je po svojedobnoj izjavi ministrice financija Marije Fekter rezervirano za pomoć Hypou. Povećani rashod dodatno će otežati spuštanje proračunskog deficita ispod zacrtane razine od tri posto BDP-a.

Bančini planovi da poboljša stanje u bilanci prodajom pojedinih ogranaka nasukali su se u međuvremenu na teške prilike na tržištima. Hypo se sprema prodati svoju mrežu u jugoistočnoj Europi, uključujući i hrvatski ogranak, kako bi prikupio oko 1,5 milijardi eura. Nedavno je kao prvi rok za prikupljanje ponuda zainteresiranih kupaca odredio 7. prosinca.

Banka ujedno mora do kraja ožujka iduće godine pribaviti dodatnih 700 milijuna eura kapitala koji bi je trebali štititi od eventualne recesije i potresa na tržištima.

Upućeni izvori tvrde za Reuters da Hypo priprema i izdanje hibridne obveznice poduprte državnim jamstvom u iznosu od otprilike milijardu eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maria fekter, hypo banka, hypo alpe adria banka, hypo, marija fekter, banke