DRAGO PILSEL - EKOLOGIJA SLOBODE

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Vox populi saslušan, Čačić je otišao! - Hoće li Milanović konačno početi djelovati kao premijer?

U roku dva mjeseca mora na odsluženje kazne.

Piše: Drago Pilsel

Mogu si zamisliti scenu, pilot zrakoplova dobiva obavijest radijskom vezom i kobna informacija stiže do predsjednika Republike koji, nakon kraće konzultacije, prilazi Radimiru Čačiću da bi ga obavijestio, otprilike, da će morati postupiti kako je kazao: da će doći do kraja njegove političke karijere ako presuda za smrt dvoje ljudi u Mađarskoj bude bezuvjetna kazna zatvora.

 

>> PRAVOMOĆNA PRESUDA Čedo Prodanović: Radimir Čačić ipak mora na 22 mjeseca u zatvor!

 

Svijet se tog trenutka strovalio u glavi prvog potpredsjednika Vlade pa je, iako je bilo rečeno novinarima u zrakoplovu na povratnom letu iz Dohe (Katar) da će doći do izjava po sljetanju na Pleso, Čačić naprosto pobjegao ne smogavši snage da se suoči sa samim sobom i svojim obećanjem. Teško je vjerovati da je tada u avionu (Čačić ipak nije takav amater) procjenjivao postoji li još nekakav manevarski prostor, jer je sasvim jasno da mu je, još prije izricanja prvostupanjske presude, Čedo Prodanović sasvim pojasnio sve moguće scenarije. Pa i ovaj koji je danas donio veliko olakšanje svima onima koji su, kao i ovdje potpisani novinar, znali da su i Čačić i Zoran Milanović jako pogriješili što su ga stavili u Vladu, jer je to očito otpočetka bilo jako riskantno i, kako smo čuli danas u saborskim kuloarima, suprotno nacionalnim interesima Hrvatske.

 

Mađari su odbili ispitati predsjednika MOL-a, što dokazuje da znaju štititi svoje nacionalne interese. Pogrešno je od hrvatske Vlade bilo zadužiti Radimira Čačića za resor koji odlučuje o sudbini Ine zbog njegove izloženosti Mađarskoj

Naime, Mađari su, što smo vidjeli u slučaju Ine, odbili ispitati predsjednika MOL-a, što dokazuje da znaju štititi svoje nacionalne interese. Pogrešno je od hrvatske Vlade bilo zadužiti Radimira Čačića za resor koji odlučuje o sudbini Ine zbog njegove izloženosti Mađarskoj.

 

To je manji dio problema. Veći je taj da je Milanović sadostao jako eksponiran. Čačićev odlazak iz Vlade u zatvor možda će najviše naštetiti premijeru Zoranu Milanoviću, jer je prvi potpredsjednik Vlade svome šefu služio, kaže Žarko Puhovski, kao gromobran,  dok je predsjednik Vlade u pozadini ''mogao slobodno filozofirati''.

 

Iako je situacija za Vladu i samog Čačića teška, dobra je za HNS. Puhovski smatra da im ovo pruža priliku da se reorganiziraju prije lokalnih izbora, ''bez omraženog Čačića'', a dobro je i za investicije, koje prvi potpredsjednik nije uspio pokrenuti. S drugom konstatacijom se mogu složiti, ali s prvom ne. HNS će se teško oporaviti od silna udarca. Možda dugoročno, ali nikako do lokalnih izbora.

Iako je situacija za Vladu i samog Čačića teška, dobra je za HNS. Puhovski smatra kako im ovo pruža priliku da se reorganiziraju prije lokalnih izbora ''bez omraženog Čačića'' a dobro je i za investicije, koje prvi potpredsjednik nije uspio pokrenuti

Zadržimo se na činjenici, na koju smo otpočetka upozoravali gdje god smo stizali, kako su vladajući bili vrlo nepromišljeni kada su svim silama branili Čačića nakon prometne nesreće u Mađarskoj i tijekom suđenja. Što im je to trebalo kada su znali što se može dogoditi?! Milanović je tu najodgovorniji. I ja, kao analitičar Jaroslav Pecnik, ne smatram da premijer također treba dati ostavku, no najmanje što može napraviti jest ispričati se građanima što je tako zdušno branio osobu koja je osuđena, najprije na uvjetnu, a zatim i na zatvorsku kaznu od najmanje 11 mjeseci.

Ako sve ostane po starom, i po sramotnom ponašanju ministra Zmajlovića koji zdušno brani nemoral ravnateljice NP Plitvice, možda ne čujemo Milanovićevu ispriku, pogotovo jer će tek sad HDZ početi pucati sa svim raspoloživim sredstvima po vladajućoj koaliciji. I Milanović zna da stoji na staklenim nogama.

Još ako danas ili uskoro ne kažu tko će naslijediti Čačića, značit će da su totalni diletanti i da nisu imali ''plan B'' kojeg su trebali skovati i prije prvostupanjske presude. Moraju dovesti/stvoriti operativca, jer im je voda, kaže Pecnik došla ''do guše''.

Jest da su svi iznenađeni i u šoku. Potvrđuje to odvjetnik Radimira Čačića, Čedo Prodanović. U izjavi za novinare rekao je da je drugostupanjska presuda suda u Kapošvaru vrlo neočekivana, te je potvrdio da nemaju pravo žalbe. Također, kaže da Čačić, prema presudi, mora odležati godinu dana i 10 mjeseci, ali da postoji mogućnost da ga se pusti nakon polovice izvršene kazne.

Prodanović je iznenađen i brzinom kojom je donesena drugostupanjska presuda u Mađarskoj jer, podsjetimo, prvostupanjska presuda donesena je u lipnju, a već pet mjeseci kasnije odluka je pala i na drugostupanjskom sudu. Također smatra neobičnim da je pravomoćna kazna postrožena jer, kako tvrdi, kolege u Mađarskoj su ga uvjerile da drugostupanjske kazne obično budu ili blaže ili ostaju iste.

Jest da su svi iznenađeni i u šoku. Potvrđuje to odvjetnik Radimira Čačića, Čedo Prodanović. U izjavi za novinare rekao je kako je drugostupanjska presuda suda u Kapošvaru vrlo neočekivana, te je potvrdio da nemaju pravo žalbe

Ali to nas više ne zanima. Politika je opaka stvar, pogotovo ako je u pitanju neosjetljivost i neodgovornost vladajućih. Ukoliko Zoran Milanović ne shvati što je to narodno bilo, naročito od lipanjske presude kada je sud utvrdio Čačićevu krivnju za smrt dvoje ljudi, a izražava se u nekim anketama poput Večernjakove, gdje 95 građana traži da Čačić ode još danas, premijer će samo ubrzati vlastiti pad.

Zoranu Milanoviću ne preostaje drugo nego li da se konačno počne ponašati kao premijer. Jer Čačićeva današnja očekivana i najavljivana ostavka (sve drugo bi bilo prava lakrdija i teško vrijeđanje građana/ki) nije dovoljna. Osim toga, tu je i sila zakona: prema Zakonu o državnim službenicima, članak 137. točka 4. državnom službeniku prestaje državna služba, automatizmom, kad je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, danom saznanja za pravomoćnost presude.

U Saboru, nakon što je čuo vijest, premijer ''nije želio špekulirati''. Špekulirati?! Kakva špekulacija, zar nema pravih savjetnika koji poznaju zakon? Zar nema nikakve pravne kulture? Neka jednom više počne vladati! Odgovorno, savjesno, mudro, s poštovanjem prema svima nama i prema našem Ustavu.

 

Milanović nije pokazao političku zrelost i moralnu odgovornost jer nije kazao da mu je žao, i da je ipak, bezuvjetnom podrškom Čačiću, vodio krivu i neprihvatljivu politiku

Očekivano, Čačić je podnio ostavku i najavio odlazak sa čela HNS-a. Drugačije, kao što smo napisali, nije se smjelo dogoditi. Međutim, konstatirano je ono što sam napisao usred ove kolumne, a to je da premijer Milanović i najbliži suradnici otpočetka nisu imali "plan B", nego tek sada traže adekvatnu zamjenu za Čačića.

 

Milanović je najavio da će promjene u Vladi biti obavljene do kraja ovog tjedna, međutim, Milanović nije pokazao političku zrelost i moralnu odgovornost jer nije kazao da mu je žao i da je ipak, bezuvjetnom podrškom Čačiću, vodio krivu i neprihvatljivu politiku. Pokušavajući minimalizirati štetu, premijer Milanović je ustvari dao do znanja da svom poslu pristupa nepripremljeno i sa zabrinjavajućom dozom diletantizma.

 

Nevezano uz to hoće li moći naći operativca koji će, za razliku od Radimira Čačića, donijeti rezultate, i to hitne, i to vidljive, kao što ih je u doba Velike depresije donosio možda najbolji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, Milanović nam ostaje dužan pokazati lice koje je Hrvatskoj nasušno potrebno, a to je lice osobe koja zaista suosjeća s ugroženim građanima i koji je spreman izgoriti na poslu izvlačenja Hrvatske s ruba provalije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drago pilsel, zatvor, radimir čačić