Znanost

POPRAVAK: Rusija uspostavila kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom

'Oštećeni kabel je popravljen. Veza je uspostavljena, sustav normalno radi.'

Piše: PolitikaPlus

Rusija je uspostavila kontakt sa svojim civilnim satelitima kao i s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) nakon popravka kabela presječenog greškom tijekom radova u Podmoskovlju u srijedu, objavila je u četvrtak ruska Svemirska agencija (Roskosmos).

"Oštećeni kabel je popravljen. Veza je uspostavljena, sustav normalno radi", rekao je glasnogovornik Roskosmosa Aleksej Kuznjecov, prenose ruske agencije.

Kuznjecov je potvrdio da taj incident neće utjecati na odvajanje ISS-a od svemirskog broda Sojuza koji treba na Zemlju 19. studenoga vratiti Amerikanku Sunithu Williams, Rusa Jurija Malenčenka i Japanca Akihika Hoshidea.

"Slijetanje posade ISS-a će biti 19. studenoga, kao što je bilo predviđeno", rekao je.

Izvori u ruskom svemirskom centru su u srijedu rekli da bi puknuće kabela moglo onemogućiti pripremu odvajanja ISS-a od svemirskog broda Sojuz.

Neimenovani dužnosnik ruskog telefonskog operatera Adako Telekoma je rekao u četvrtak za agenciju Ria Novosti da je kabel greškom presječen tijekom radova na prikupljanju teške telekomunikacijske opreme u predgrađu Moskve.

Roskosmos i Američka svemirska agencija NASA koji zajednički vode Međunarodnu svemirsku postaju objavili su u srijedu da to puknuće kabela nije imalo utjecaja na funkcioniranje ISS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svemir, nasa, ISS