A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-kurir-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gotovina u beogradskom Kuriru: Srbi, vratite se u domovinu, to je vaša zemlja! | Politika+
Hrvatska

NAJAVA: Gotovina u beogradskom Kuriru: Srbi, vratite se u domovinu, to je vaša zemlja!

Mnogima se ova izjava neće svidjeti, ali mnogi će biti oduševljeni. No, bilo autentično ili ne, ovo su stavovi državnika.

Piše: Ivan Hrstić

 

"Moramo da gledamo u budućnost! Budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas, a prošlost je stvar prošlosti, rekao je oslobođeni haški general Ante Gotovina u ekskluzivnom intervjuu za Kurir," najava je koja stoji na naslovnici internetskog izdanja beogradskog dnevnog lista, koji bi sutra trebao izići na kioske s tom bombastičnom pričom preko cijele naslovnice.


"Šta je hrvatski general poručio Srbima, a šta ispričao o svojim haškim danima i poznanstvu sa Slobodanom Miloševićem možete da pročitate u ponedeljak 19. novembra u Kuriru. Ekskluzivni audio zapis celog intervjua imaćete priliku da preslušate takođe u ponedeljak - samo na portalu Kurira!", stoji još u toj kratkoj najavi.


"Oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo."

Je li se radilo samo o maloj široj izjavi hrvatskog generala ili je doista Ante Gotovina svoj prvi intervju dao beogradskom tabloidu (što se u ovom trenutku čini kao znanstvena fantastika!!!), saznat ćemo vrlo brzo, kao i je li sama poruka s naslovnice autentična (što već nije toliko nevjerojatno) ili ne (Kurir nije baš uvijek šampion novinarstva).

Ako je ovo autentično, onda neće biti teško zaključiti da je Gotovina smišljeno krenuo s moćnim izjavama i potezima. Mnogima se ova izjava neće svidjeti, ali mnogi će je i oduševljeno dočekati. Iako je posve jasno da povratak Srba ovisi o mnogo više od poziva jednog generala koji trenutno nema nikakvu vlast.

No, bilo autentično ili ne, ovo su stavovi državnika.


........

 

........

 Srbi se trebaju vratiti, Hrvatska je i njihova zemlja


Rat je stvar prošlosti, treba se okrenuti budućnosti, a izbjegli Srbi se trebaju vratiti svojim kućama jer je Hrvatska i njihova zemlja, kazao je hrvatski general Ante Gotovina u ekskluzivnom intervjuu beogradskom tabloidu Kuriru.

U intervjuu koji je objavljen u broju od ponedjeljka, Gotovina je poručio izbjeglim Srbima da se trebaju vratiti svojim kućama jer je Hrvatska "njihova domovina, kao što je i moja".

"Nije ovo moja kuća više nego što je njihova", dodao je general Gotovina, kako ga citira Kurir. List navodi da će u ponedjeljak na svom portalu objaviti i tonski zapis intervjua.

Na pitanje novinarke "Kurira" hoće li će Srbi povjerovati njegovom pozivu da se vrate, Gotovina je uzvratio da je "to stvarnost" i ponovio kako je Hrvatska i njihova kuća.

"To je jasno. Pa, nije ovo moje više nego što je njihovo. Oni koji se žele vratiti, koji imaju kuće ovdje, ne trebam ih ja pozivati. Oni trebaju doći", rekao je general Gotovina.

Na pitanje hoće li se u zalagati da zločini nakon Oluje, za koje je on u Haagu oslobođen odgovornosti, u Hrvatskoj budu procesuirani Gotovina je odgovorio: "Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave".

Na tvrdnju novinarke da u Hrvatskoj uživa ogroman ugled, general Gotovina je rekao da je on "običan građanin".

"Ja sam običan građanin, kao i svaki drugi, bio Mađar, Talijan, Rusin, Srbin, Nijemac. Zapravo, ovo je njihova domovina jednako kao što je i moja", kazao je Gotovina.

Hrvatski general kratko je i opisao i suživot s ostalim pritvorenicima u Sheveningenu.

"Morali smo živjeti zajedno i živjeli smo u skladu s tim".

Na tvrdnju da se u hrvatskim medijima spominje njegova moguća politička karijera, general Gotovina je izbjegao odgovor, ali je novinarku Kurira pozvao na kavu.

"Ako dođete u Hrvatsku popit ćemo kavu zajedno. Bog", kazao je general na kraju.
(H)


 

 

 

 

 

General Gotovina u Mariji Bistrici:
Izgubljeni sin se prvo vraća majci

Rekao je da će ovih dana doći i u Vukovar i Škabrnju, pomoliti se za žrtve i suborce.
Gotovina pred Rubikonom:
Vratio se trijumfalno, hoće li zatražiti vlast?

Konačno završena talačka kriza u kojoj su nas držali haaški tužitelji - ali opasnost još nije prošla!
SJAJAN GOVOR Poslušajmo Gotovinu, okrenimo se napokon budućnosti!
Građanima je dosta partizana i ustaša, dosta im je 1941., 1945., a i devedesete su već davno prošle.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina