A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Uzinić: Presuda generalima vratila nadu u pravedniji svijet | Politika+
Crna kronika

VUKOVAR: Biskup Uzinić: Presuda generalima vratila nadu u pravedniji svijet

'Ponosno spominjanje ove presude ne znači da ne priznajemo da je i na drugoj strani bilo nevinih žrtava zbog kojih iskreno žalimo i koje također imaju pravo da se dozna što se dogodilo i da se krivci kazne.'

Piše: PolitikaPlus
'Ponosno spominjanje ove presude ne znači da ne priznajemo da je i na drugoj strani bilo nevinih žrtava zbog kojih iskreno žalimo i koje također imaju pravo da se dozna što se dogodilo i da se krivci kazne.'

Predvodeći misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju u sklopu obilježavanja stradanja te vukovarske gradske četvrti u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. godine, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poručio je u propovijedi kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Haagu vratila hrvatskome narodu u srce "malo radosti i nade u bolji i pravedniji svijet".

"Ponosno spominjanje ove presude ne znači da ne priznajemo da je i na drugoj strani bilo nevinih žrtava zbog kojih iskreno žalimo i koje također imaju pravo da se dozna što se dogodilo i da se krivci kazne, nego znači da smo sretni što nepravednom presudom i osudom nevinih nisu nastale nove žrtve jer to bi bio čak ponovni novi udarac i onim žrtvama koje se na taj način pokušava zadovoljiti", rekao je biskup Uzinić.

Oslobađajućom presudom, kazao je, obrisana je "ljaga s lica dvojice generala i njihovih obitelji, s lica Hrvatske vojske, koja je bila izjednačena s agresorskom vojskom, i Domovinskog obrambenog rata i, osobito, to je skidanje ljage s lica prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i lica cijele Hrvatske i svih nas".

"Usuđujem se reći kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skidanje, barem djelomično, i ljage s lica međunarodne zajednice i haaškog tribunala. Kažem djelomično polazeći od vaše situacije, jer vaše žrtve tom sudu, nažalost, nisu nikada bile važne", istaknuo je i dodao kako tomu može posvjedočiti i Dubrovnik "jer su tom sudu i međunarodnoj zajednici bile važnije njegove zidine, koje su lijepe i s kojima se ponosimo, nego ljudska patnja i žrtve za koje također nitko nije odgovarao".

Govoreći o stanju u hrvatskome društvu, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ocijenio je u propovijedi da je Hrvatska "upala u depresivno stanje" koje je, kako je rekao, posljedica teške socijalne situacije u koju su građani dovedeni "zbog lošeg ekonomskog vođenja države u posljednjih petnaest godina", a koja, po njegovu mišljenju, nije samo posljedica svjetske ekonomske krize, nego i "loših zakonskih rješenja i odluka".

Nakon mise zadušnice u crkvi Gospe Fatimske sudionici obilježavanja stradanja Borova naselja u agresiji 1991. bacanjem vijenaca u Dunav u Borovu odat će se počast žrtvama ubijenima na tome mjestu i bačenima u Dunav nakon 18. studenoga i sloma obrane Vukovara, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja farme Lovasa na mjestu masovne grobnice iz koje su 2001. ekshumirani posmrtni ostatci 24 hrvatska branitelja i civila odat će počast tim stradalnicima Domovinskog rata.

Do crkve Gospe Fatimske sudionici obilježavanja stradanja Borova naselja 1991. došli su u Koloni sjećanja od ruševina negdašnje zgrade "Borovo commerca" u kojoj je tijekom agresije na Vukovar bio odjel vukovarske ratne bolnice, uz koje su u spomen na žrtve stradale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Borovo naselje položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Po podatcima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", na sam dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u gotovo tri mjeseca opsade poginulo je 178 civila i branitelja.

Obilježavanja stradanja Borova naselja u Domovinskom ratu održava se pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu", što je dio programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Program se nastavlja sutra odavanjem počasti žrtvama iz zarobljeničkoga logora u Veleprometu te s Ovčare.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN MARKAČ, ANTE GOTOVINA, biskup mons. Mate Uzinić, VUKOVAR