Mojbiz

PROSVJED: Sindikati: Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije!

Neki od njihovih transparenata su "Posla ima, pustite da radimo", "Nova vlast, ista priča", "Krize puna vreća, samo za radnička pleća". "Europske plaće svima, a ne samo njima", "Osim dugova, što ostavljate mladima?", itd.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjem prosvjednom skupu pod nazivom "Posao, plaća, a ne burza, održanom na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Na prosvjedu, koji su poduprle i druge sindikalne središnjice, čelnici SSSH i HUS-a te sindikalni povjerenici iz nekoliko tvrtki u poteškoćama, najavili su sindikalno jedinstvo i zajedničke akcije svih sindikalnih središnjica te sindikata javnog i privatnog sektora, usmjerene spasu industrije i dostojanstvenim plaćama.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ispred tisuću i pol okupljenih prosvjednika na Markovu trgu optužio je Vladu da ne zna što je socijalni dijalog i socijalno partnerstvo te da tako, kako je rekao, sudjeluje u najvećem zločinu počinjenom od stjecanja hrvatske samostalnosti, a to je uništavanje industrije.

Ustvrdio je da će se ostaci industrije urušiti ne budu li sindikati djelovali složno i zajedno. Današnji skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svagdje gdje se krše radnička prava, kazao je Novosel ističući da je vrijeme za sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena.

"Dosta je plakanja, gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće. Treba spasiti svako radnom mjesto i poduzeće koje je preostalo", rekao je Novosel.

Pozvao je Vladu da se bavi obnovom industrije, a na posebno topao odjek naišao je njegov poziv Vladi da oporezuje banke i tako namakne novac za zaposlene u javnom sektoru.

Za to se u svom istupu založio i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvavši Vladu na oporezivanje financijskih transakcija i dobiti banaka.

Zamjerio je Vladi koja, po njegovim riječima, bježi od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje pogodujući tako uvoznim lobijima.

Matijašević upozorava da bi uskoro u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji pa bi hrvatska ekonomija mogla postati špekulantska.

Uvjeti za ulaganja u Hrvatskoj su nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada se smanjuje BDP i raste ekonomska emigracija, smatra Matijašević.

Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija, rekao je čelnik HUS-a. Nastavi li Vlada sa sadašnjom gospodarskom politikom, ekonomija će nakon njezina odlaska izgledati kao mjesečeva površina, kaže Matijašević.

Branu takvom razvoju događaja kao i drugi govornici na prosvjedu vidi u sindikalnom jedinstvu te najavljuje početak pokreta otpora sindikata i nevladinih organizacija.

Na prosvjedu su istupili i brojni drugi sindikalisti među kojima povjerenici sindikata iz 3. maja, Brodosplita, Dalekovoda, Osječke pivovare, RIZ Odašiljača, Petrokemije i drugih tvrtki.

U emotivnim govorima oni su upozorili na niske plaće, teške uvjete rada, kriminal u svojim tvrtkama, rad bez plaće te strahove i strepnje radnika u pogledu budućnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, posao, sindikat, prosvjed, plaće