A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/platforma112-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Platforma 112: Uvođenje Zdravstvenog odgoja je korak naprijed! | Politika+
Hrvatska

MODERNIZACIJA: Platforma 112: Uvođenje Zdravstvenog odgoja je korak naprijed!

'To je nužan iskorak u procesu stvaranja modernog obrazovnog sustava.'

Piše: PolitikaPlus

Mreža organizacija civilnog društva "Platforma 112" pozdravila je uvođenje Zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole kao i sadržaj kurikuluma koji je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, istaknuvši da je zdravstveni odgoj utemeljen na znanstveno provjerenim informacijama koji promiče odgovorno ponašanje, poštivanje i zaštitu ljudskih prava te suzbijanje svih vrsta diskriminacije, "nužan iskorak u procesu stvaranja modernog obrazovnog sustava".

U posljednje vrijeme se javilo "mnoštvo dezinformacija te paušalnih ocjena i interpretacija vezanih uz zdravstveni odgoj koje mogu utjecati na stvaranje pogrešnog dojma", ali posljednje nacionalno istraživanje mladih o cjelovitoj seksualnoj edukaciji govori da je njih 83,8 posto mišljenja kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole

Organizacije civilnog društva u današnjem su priopćenju pozvale Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agenciju za odgoj i obrazovanje da se za učinkovitu implementaciju sadržaja kurikuluma usmjere na osiguravanje sustavne podršku nastavnicima kako bi ih se osnažilo za adekvatno provođenje kurikuluma kroz različite oblike stručnog usavršavanja te na organiziranje sastanaka s roditeljima u školi ili lokalnoj zajednici kako bi se roditelje informiralo o sadržaju i važnosti provođenja programa.

Smatraju i kako je potrebno osigurati sustavno praćenje i vrednovanje provedbe kurikuluma Zdravstvenog odgoja kroz dva postojeća mehanizma: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i sustav samoevaluacije škola, ali i da treba iskoristiti postojeće resurse organizacija civilnoga društva - seminare, edukacijske programe, priručnike, brošure, rezultate istraživanja i sl. te u partnerstvu s njima osigurati podršku školama i nastavnicima.

S obzirom da se, ističu, u posljednje vrijeme javilo "mnoštvo dezinformacija te paušalnih ocjena i interpretacija vezanih uz zdravstveni odgoj koje mogu utjecati na stvaranje pogrešnog dojma", naglašavaju da posljednje nacionalno istraživanje mladih o cjelovitoj seksualnoj edukaciji govori da je njih 83,8 posto mišljenja kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole (Modrić, Šoh i Štulhofer, 2011).

Navode i da je istraživanje Centra za ljudska prava iz 2010. pokazalo da roditelji smatraju važnom ulogu škole u podučavanju tema koje se nalaze u zdravstvenom odgoju kao što su osposobljavanje za nenasilnu komunikaciju, razvoj samostalnosti i samopouzdanja, zalaganje za svoja i tuđa prava te razvoj kritičkog mišljenja.

"Prikupljeni dokazi iz međunarodne prakse pokazuju da mladi kojima je pružena zadovoljavajuća informacija o seksualnim pitanjima naginju spolno odgovornijem ponašanju", ističu iz mreže civilnih udruga.

U okviru Zdravstvenog odgoja cjelina Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje, odnosi se na petinu sadržaja u osnovnoj školi i trećinu u srednjoj školi što, poručuju iz Platforme 112, ukazuje na veću zastupljenost sadržaja vezanih uz zdravlje, prevenciju nasilničkog ponašanja i prevenciju ovisnosti u cijelom programu.

Ističu da, osim Konvencije o pravima djeteta koja naglašava odgovornost roditelja za djecu i odgovornost države da štiti i pomaže obiteljima u ispunjavanju njihove ključne uloge u podizanju djece, Pravobraniteljica za djecu u svom mišljenju o zdravstvenom odgoju u preporuci od 26. siječnja 2007. ističe kako dijete ne smije biti uskraćeno za zdravstveni odgoj i obrazovanje jer je time uskraćeno u obrazovnim pravima, pravima sudjelovanja, zaštitnim pravima i, dugoročno, u pravu na preživljavanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

odgoj, crkva, platforma 112, škola