Zagreb

IZBORI ZA GRADONAČELNIKA: EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić pobjeđuje u Zagrebu!

Do pobjede će doći u drugom krugu, nakon borbe s Bernardićem.

Piše: Ivan Klarić

Prema ekskluzivnom istraživanju PolitikePlus i Ipsos pulsa, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima nemale šanse da na nadolazećim lokalnim izborima u svibnju 2013. godine osvoji još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske premda će ta utrka biti do kraja neizvjesna i zanimljiva.

 

Prema istraživanju provedenom od 8 do 12. studenog ove godine na uzorku od 1004 ispitanika, aktualni gradonačelnik i dalje ima značajnu potporu građana metropole. U ovom trenutku, najviše građana Bandića ocjenjuje više no solidnom trojkom, pri čemu mu 37 posto ispitanika daje i višu ocjenu, a njih 25 posto nižu ocjenu.

 

 

 

Gledano prema stranačkoj opredijeljenosti, Milan Bandić natprosječne
ocijene dobiva samo kod glasača vlastite liste, te glasača HDZ-a. Čak 84% građana tvrdi kako bi izišlo na izbore, no radi se o socijalno poželjnom odgovoru, te će stvarna izlaznost biti daleko niža. Treba se prisjetiti kako je izlaznost na prošle lokalne izbore bila tek 33% u drugom krugu, te će jedan od važnih faktora biti mobilizacija birača.

 

Da su lokalni izbori danas, u prvom krugu utrke za gradonačelnika Zagreba Milan Bandić bi sa podrškom od 33 posto imao prednost pred kandidatom SDP-a Davorom Bernardićem kojeg podržava 23 posto građana. Na trećem je mjestu kandidat HSLS-a, HSS-a i Zelene liste Vladimir Ferdelji sa 17 posto glasova. Svi ostali kandidati, poput HDZ-ovog Drage Prgometa (iako ovaj još uvijek nije službeni kandidat za gradonačelnika) ili Roberta Prugovečkog ispred Hrvatskih laburista ili HNS-ova Dragana Kovačevića nemaju gotovo nikakve šanse za drugi krug.

 

 

 

Glasači Milana Bandića su prema ovom istraživanju mnogo češći među niže obrazovanim stanovništvom, nižih prihoda, i iz manjih naselja oko Zagreba. Oko polovine glasača koji su za njega glasali u svibnju 2009. tvrdi kako bi to napravili opet. Gledano po trenutnim stranačkim preferencijama, Milan Bandić uvjerljivo pobjeđuje Dragu Prgometa u nadmetanju za glasove HDZ-a, a čak je i među glasačima SDP-a, HNS-a i Laburista, oko 17 do 19 posto onih koji tvrde kako bi na listiću za gradonačelnika zaokružili Bandića.

 

 

 

A u drugom krugu čeka nas vrlo zanimljiv duel Bandića i Bernardića. Aktualni gradonačelnik i predsjednik Gradske skupštine gotovo su pa izjednačeni. Ako ćemo se voditi voljom svih ispitanika, onda bi Bandić s 45,4 posto potpore u drugom krugu nadvisio Bernardića s 41,2 posto glasova. No, Bandićeva prednost se topi povećanjem volje izlaska na izbore.

 

Primjerice, među onima koji su 'samo sigurni i vjerojatni birači', Bandić ima 45, 5 posto, a Bernardić 42, 7 posto. Prednost Bandića topi se skoro pa potpuno među onima koji su sigurni u svoj izlazak na izbore. U tom slučaju, Bandić ima potporu 44, 4 posto birača, a Bernardić 44, 1 posto birača. Uzevši u obzir da je ova razlika među dvojicom kandidata za gradonačelnika glavnog grada u okvirima ststističke pogreške već sada možemo najaviti neizvjesnu utrku za gradonačelnika da samoga kraja.

 

 

 

Zanimljivo je da bi za Milana Bandića u drugom krugu glasali (osim glasača njegove liste), u velikoj većini glasači HDZ-a (84% njih). Laburisti su podijeljeni, a “nevjernih” glasača SDP-a je oko 22%. Glasači koji su u prvom krugu glasali za Ferdeljija bi se većinom priklonili Bernardiću, kao i glasači Roberta Prugovečkog i Dragana Kovačevića. Jedino bi glasači HDZ-ovg kandidata u većini u drugom krugu podržali Milana Bandića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori ipsos puls, davor bernardić, milan bandić, zagreb