A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Hypo-banka-adria-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAZNAJEMO Na Trgovačkom sudu protiv Hypo banke podnesene tužbe teške 150 milijuna kuna! | Politika+
Tvrtke

DVIJE TUŽBE: SAZNAJEMO Na Trgovačkom sudu protiv Hypo banke podnesene tužbe teške 150 milijuna kuna!

CCS Ulaganja ih podnijela zbog nepoštivanja Ugovora o kreditu.

Piše: Ivan Klarić
5. listopada ove godine, Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prvu tužbu protiv Hypo banke 'tešku' blizu 123 milijuna kuna. Prva tužba u kojoj društvo CCS Ulaganja, koja se bavi planiranjem razvoja i izgradnje višenamjenskih nekretninskih projekata u svrhu izgradnje trgovačkih centara, tiče se projekta na području Rijeke i to na lokaciji Slivno.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Hypo banke podnesene su dvije tužbe u kojima se od te banke ukupno traži čak - 150 milijuna kuna! Prema dokumentima koje PolitikaPlus ima u posjedu, radi se o tužbama koje je zagrebačka tvrtka CCS Ulaganja podignula protiv Hypo banke zbog nepoštivanja ranije potpisanog Ugovora o isplati kredita.

 

Tako je 5. listopada ove godine, Trgovački sud u Zagrebu zaprimio prvu tužbu protiv Hypo banke 'tešku' skoro 123 milijuna kuna. Prva tužba u kojoj društvo CCS Ulaganja, koja se bavi planiranjem razvoja i izgradnje višenamjenskih nekretninskih projekata u svrhu izgradnje trgovačkih centara, tiče se projekta na području Rijeke i to na lokaciji Slivno.

 

Prema navodima tužbe, u rujnu 2008. godine, CCS Ulaganja potpisuje kredit u Hypo banci u iznosu od 8,5 milijuna eura za taj projekt. Nakon toga, društvo CCS Ulaganja potpisalo je ugovore s partnerima u ovom projektu nakon što su imali potpisan ugovor o financiranju što su iz Hypo banke partnerima CCS Ulaganja i potvrdili.

 

No, prema tužbi, Hypo banka nije ispoštovala ugovoreno. Naime, kako tužitelj, dakle tvrtka CCS Ulaganja piše u tužbi koju imamo u posjedu, Hypo banka neosnovano nije isplatila ugovorena sredstva niti je to imala namjeru učiniti. S time je društvu CCS Ulaganja nanesena velika financijska šteta, s obzirom da su s partnerima krenuli u realizaciju cijelog projekta u što su uložili poveća financijska sredstva.

 

Drugu tužbu protiv Hypo banke, Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je 12. studenog. Ovom tužbom društvo CCS Ulaganja od Hypo banke traži više od 26 milijuna kuna zbog nepoštivanja prije potpisanog kredita za projekt Savski park - istok, gdje je trebalo biti izgrađeno devet stambenih i dva poslovna nebodera. Zanimljivo je da je neisplaćeni Ugovor o financiranju ovog projekta, prema tužbi, predvidio i zatvaranje kreditnog okvira kojeg je tvrtka CCS Ulaganje imala u Erste banci.

 

Zatvaranje kreditnog okvira, prema navodima u tužbi, bilo je dogovoreno na zajedničkom sastanku dviju uprava banaka na kojem su u ime Hypo banke bili prisutni predsjednik uprave Markus Ferstl i član uprave Krešimir Starčević, a u ime Erste banke Borislav Centner. Na tom sastanku je dogovorena isplata sredstava i ostaje upitno zašto Hypo banka nije ispoštovala dogovoreno. Premda nam u odgovoru iz Hypo banke nisu željeli navesti razloge obrata, prema našim neslužbenim saznanjima, Ugovori društva CCS Ulaganje i Hypo banke potonuli su nakon što se u igru uključila konkurentska kompanija, nakon čega je krenuo pritisak na upravu Hypo banke s ciljem stopiranja isplate ranije ugovorenih sredstava društvu CCS Ulaganja.

 

Drugu tužbu protiv Hypo banke, Trgovački sud zaprimio je 12. studenog. Ovom tužbom društvo CCS Ulaganja od Hypo banke traži više od 26 milijuna kuna zbog nepoštivanja prije potpisanog kredita za projekt Savski park - istok, gdje je trebalo biti izgrađeno devet stambenih i dva poslovna nebodera.

Ove dvije tužbe dolaze u vrlo nezgodnom trenutku za Hypo banku. Naime, kako smo ranije pisali, Koruška Hypo Alpe Adria Bank objavila je prije nekoliko dana da su se odlučili na prodaju bankarskih mreža u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Pitanje je hoće li uspjeti s prodajom Hypo banke u Hrvatskoj s obzirom da se ta banka, prema ovim podacima, nalazi u ozbiljnim problemima opterećana tužbama u kojima se od nje potražuje nemali novac.

 

Prema informacijama s kojima raspolaže PolitikaPlus, o ovim tužbama obaviještena je i Hrvatska narodna banka pa ostaje za vidjeti kako će se sve to odraziti na Hypo banku. Isto tako, prema nepotvrđenim informacijama do kojih smo došli, ove dvije tužbe nisu jedini problem Hypo banke. Naime, neslužbeno se može čuti da je Hypo banka suočena s još nekoliko tužbi.

 

Komentar na tužbe društva CCS Ulaganja, ali i na informaciju kako su suočeni s još nekoliko tužbi, zatražili smo u Hypo banci. No, tamo nisu bili rječiti. Na naše pitanje kako komentiraju navedene tužbe te zašto nisu ispoštovali ugovorene obveze, iz Hypo banke su nam odgovorili slijedeće:

 

- Hypo Alpe-Adria-Banka nema praksu komentirati poslovne odnose sa sadašnjim niti bivšim klijentima te ne možemo komentirati ni navodni slučaj, kao niti komentirati rad pravnih tijela, odgovorili su nam iz ove banke.

 

Potvrdu o podizanju tužbi protiv Hypo banke dobili smo u društvu CCS Ulaganja.

- Potvrđujemo da smo predali tužbe i potvrđujemo da nam je učinjena ogromna šteta, ali ne možemo komentirati sudski postupak koji je u tijeku, kazao je direktor Predrag Đorđević u razgovoru za PolitikuPlus.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predrag đorđević, CCS ULAGANJA, TUŽBA, HYPO BANKA