Zagreb

KOALICIJE: Hoće li pravaši podržati Milana Bandića na izborima u Zagrebu?

'Ono što vam o koalicijama mogu reći jest to da nikada i ni u kojem slučaju nećemo koalirati sa SDP-om.'

Piše: Vanja Deželić

Ekskluzivno istraživanje Ipsos Pulsa za naš portal pokazalo je da bi nezavisna lista Milana Bandića uz pomoć pravaških stranaka i HDZ-a mogla stići do Skupštine, što bi bio izniman uspjeh, posebno jer je aktualni gradonačelnik favorit za ostanak na toj poziciji. Pravaši su svjesni svoje uloge i otvoreni su za sve opcije.

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Pravaši i HDZ mogu Bandiću donijeti Skupštinu!

- Još nismo razmišljali o koalicijama jer još nismo ni predstavili našeg kandidata za gradonačelnika, ali ono što vam mogu reći jest da sve županijske organizacije imaju slobodne ruke i naša odluka jest da možemo koalirati sa svim političkim strankama. Nikoga još nismo prihvatili ni odbili - rekao nam je predsjednik HSP-a Daniel Srb.

TEPEŠ: Ono što vam o koalicijama mogu reći jest to da nikada i ni u kojem slučaju nećemo koalirati sa SDP-om

To znači da i HSP AS može doći u obzir, zbog čega smo odlučili kontaktirati i njih. Predsjednica Ruža Tomašić je rekla da svi ogranci imaju slobodne ruke, pa smo se okrenuli onom zagrebačkom. No oni nisu toliko pomirljivi prema HSP-u kao HSP prema njima.

- Ma oni neće preći izborni prag pa nećemo ni morati razmišljati o koaliranju s njima. A ono što vam o koalicijama mogu reći jest to da nikada i ni u kojem slučaju nećemo koalirati sa SDP-om - jasan je bio predsjednik HSP AS Ivan Tepeš.

Naglasio je kako su sve opcije otvorene, osim te sa SDP-om. Uostalom, HSP AS je u nekim gradovima već koalirao s HDZ-om ili HSS-om, a prirodniji od SDP-a im je i HSLS. To bi značilo da su bliži nezavisnoj listi Milana Bandića i HDZ-a, koji će biti vjerojatni partneri za ulazak u Skupštinu. To ne bi želio propustiti ni HSP AS, koji će i na sljedeće parlamentarne izbore vrlo vjerojatno koalirati s HDZ-om.

Preostalo je još pet mjeseci i na pravašima je da se ponude onima s kojima se vide u koaliciji jer ako bi izbori bili danas, sami prag ne prelaze ni HSP ni HSP AS. Baš kao ni Tatjana Holjevac, ali ona bi uskoro trebala objaviti spremnost na koaliciju s nezavisnom listom Milana Bandića, kojeg je već podržala na izborima.

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić pobjeđuje u Zagrebu!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, zagreb, milan bandić