Hrvatska

UGROŽENI: I hrvatski mljekari sudjeluju na velikom prosvjedu u Bruxellesu

'Problemi su nam isti, hrvatske i europske mljekare muči isti problem - niska otkupna cijena.'

Piše: PolitikaPlus

Stotine proizvođača mlijeka iz cijele Europe, među kojima i tridesetak mljekara iz Hrvatske, prosvjeduje u Bruxellesu protiv niskih otkupnih cijena, koje im ugrožavaju opstanak.

Prosvjed pod nazivom "tisuću traktora u Bruxellesu" organizirala je konferederacija mliječnih proizvođača i poljoprivrednih sindikata iz 14 europskih zemalja.

Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, izjavio je da su došli iz Hrvatske kako bi svojim europskim kolegama dali potporu. "Problemi su nam isti, hrvatske i europske mljekare muči isti problem - niska otkupna cijena", rekao je Blažić.

Prosvjed pod nazivom "tisuću traktora u Bruxellesu" organizirala je konferederacija mliječnih proizvođača i poljoprivrednih sindikata iz 14 europskih zemalja

Blažić je rekao da su hrvatski mljekari do 2008. godine dobro poslovali, ali da od tada počinje pad zbog dolaska multinacionalne kompanije u Hrvatsku (Lactalis).

"Mi smo do 2008. godine solidno poslovali, ali dolaskom multinacionalne kompanije naša krivulja ima silaznu putanju", rekao je Blažić, navodeći da je 2003. godine u Hrvatskoj bilo 65.000 obitelji proizvođača mlijeka, 2008.godine 20.000, da ih je danas 12.855.

Otkupna cijena mlijeka manja je od 30 eurocenti po litri, što nije dovoljno ni za pokriće troškova proizvodnje.

Prosvjedi u europskoj četvrti u Bruxellesu prouzročili su brojne zastoje u prometu. Proizvođači su na trgu ispred Europskog parlamenta počeli prolijevati mlijeko zbog čega je interveranila policija sa suzavcem.

Prosvjedi se nastavljaju i u utorak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, europska unija, mlijeko, prosvjed