A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-icty-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Haag dobio zahtjev Srbije o dokazima za zločine tijekom i nakon Oluje | Politika+
Crna kronika

POTVRDA: Haag dobio zahtjev Srbije o dokazima za zločine tijekom i nakon Oluje

'Želimo istaknuti da odgovaramo na specifične zahtjeve za uzajamnu pomoć, u okviru istraga ili postupaka koji su u tijeku.'

Piše: PolitikaPlus

Haaško tužiteljstvo potvrdilo je da je zaprimilo zahtjev Srbije za proslijeđivanje dokaza o zločinima počinjenima u Hrvatskoj tijekom i nakon akcije "Oluja", izvijestila je srbijanska agencija Tanjug.

Savjetnik glavnog haaškog tužitelja Sergea Bramertza Frederick Swinnen Tanjugu je ponovio spremnost ICTY-a za nastavak suradnje s nacionalnim državnim odvjetništvima, sukladno ranijim dogovorima, i istaknuo da haaško tužiteljstvo razmatra zahtjev Srbije.

Swinnen nije mogao govoriti o drugim detaljima pošto su, kako je istaknuo, zahtjevi koje upućuju države povjerljivi.

"Želimo istaknuti da odgovaramo na specifične zahtjeve za uzajamnu pomoć, u okviru istraga ili postupaka koji su u tijeku. Ne možemo odgovoriti na opće zahtjeve za pomoć, kao što su zahtjevi za proslijeđivanje potpunih dosjea", rekao je Swinnen.

Beograd je u nedjelju službeno priopćio da je od Haaga zatražio dokaze korištene u predmetu Gotovina i ostali po optužnici Haaškog suda.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević priopćio je prošlog tjedna da srbijansko državno odvjetništvo vodi predistražne postupke u svezi sa zločinima nad Srbima tijekom i nakon Oluje na šest lokacija - Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrginmost.

Vukčević je tada istaknuo da istrage nisu pokrenute zbog nezadovoljstva oslobadjajućom presudom Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nego stoga jer je moralo sačekati pravomoćnost presude u Haagu kako bi moglio koristiti dokaze haaškog tužiteljstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oluja, srbija, haag