Crna kronika

ŽALJENJE: Norveška se ispričala zbog deportacije Židova u 2. svjetskom ratu

'Prikladno je da izrazim svoje žaljenje zbog uloge policije u uhićenjima i deportaciji tih posve nevinih žrtava.'

Piše: PolitikaPlus

Norveška policija se prvi put ispričala zbog sudjelovanja u deportaciji i ubojstvu više od 700 Židova tijekom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

"Norveški policajci sudjelovali su u uhićenjima i deportaciji Židova", rekao je ravnatelj policije Odd Reidar Humlegard na 70. godišnjicu deportacije prve skupine Židova iz Norveške u Auschwitz.

"Prikladno je da izrazim svoje žaljenje zbog uloge policije u uhićenjima i deportaciji tih posve nevinih žrtava", rekao je Humlegard.

Vidkun Quisling, norveški čelnik tijekom nacističke okupacije čije je ime postalo sinonim za izdajnike, zapovijedio je 1942. registraciju Židova a državni aparat odigrao je ulogu suučesnika u njihovoj deportaciji.

Norveška je 1998. priznala odgovornost države za te događaje i isplatila oko 60 milijuna eura norveškim Židovima i židovskim organizacijama kao odštetu za oduzetu imovinu. No taj potez nije pratila i puna isprika što je izazvalo nacionalnu raspravu i osnivanje centra za istraživanje holokausta. Sadašnji premijer Jens Stoltneberg tek je ranije ove godine uputio formalnu ispriku.

Broj Židova u Norveškoj je do 1942. porastao s prijeratnih 1700 na 2100 kako su pristizale izbjeglice iz Njemačke, Austrije i Čehoslovačke.

Norveške vlasti su deportirale 772 Židova do kojih su samo 34 preživjela. Ostali su se ili nastavili skrivati ili su pobjegli u susjednu Švedsku koja je štitila židovsku populaciju i prihvatila oko 8000 danskih Židova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

deportacija, židovi, norveška