A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-slovenija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Neredi u Mariboru: Prosvjednici traže ostavku gradonačelnika | Politika+
Regija

GNJEV: Neredi u Mariboru: Prosvjednici traže ostavku gradonačelnika

Prije dolaska pred zgradu općine demonstranti su se okupili na Trgu slobode u središtu grada, paleći plakate sa slikom Franca Kanglera.

Piše: PolitikaPlus

Više je osoba ozlijeđeno u nemirima u Mariboru, nakon prosvjednog skupa protiv gradonačelnika Franca Kanglera na kojima su građani zahtijevali njegovu ostavku.

Kako su objavili slovenski elektronski mediji, prema neslužbenim podacima ozlijeđeno je desetak policajaca i više demonstranata, a oštećeno je i više vozila, u sukobima do kojih je došlo nakon što je policija ispred gradske vijećnice upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su bacali baklje i petarde u zgradu vijećnice.

Prije dolaska pred zgradu općine demonstranti su se okupili na Trgu slobode u središtu grada, paleći plakate sa slikom Kanglera, uz uzvike "Odlazi, lopove" i "Mi smo Maribor". Kangleru teče drugi mandat na mjestu gradonačelnika, a protiv njega se vodi desetak postupaka u kojima je osumnjičen zbog klijentelizma i korupcije.

Protesti protiv gradonačelnika Kanglera u Mariboru traju već više tjedana, a u ponedjeljak su bili najmasovniji, prema različitim procjenama na njima je sudjelovalo od 4.000 do 8.000 prosvjednika.

Skupina na Facebooku koja traži Kanglerovo smjenjivanje broji već više od 20.000 osoba, a zahtjevi da dade ostavku eskaliraju od prošlog mjeseca zbog nezadovoljstva oko odluke gradskih vlasti da privatnoj tvrtki prepusti naplatu kazni za prebrzu vožnju gradskim prometnicama.

Kangler je nekašnji zastupnik u slovenskom parlamentu, a niz godina bio je i jedan od najutjecajnih članova Slovenske pučke stranke (SLS) koja u mariborskoj gradskoj vladi djeluje u koaliciji sa Slovenskom demokratskom strankom SDS i strankom umirovljenika DESUS.

Kanglera je potkraj prošlog tjedna predsjednik SLS-a i ministar za gospodarstvo u Janšinoj vladi Radovan Žerjav isključio iz stranke, ali je priznao da oko toga u dijelu članstva postoji nezadovoljstvo, zbog čega je odlučio ostati na čelu stranke još samo nekoliko mjeseci, do kongresa početkom iduće godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, policija, maribor