A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-bernardic-102c.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bernardić: Omogućit ćemo legalizaciju gradskih stanova! | Politika+
Zagreb

OBEĆANJE: Bernardić: Omogućit ćemo legalizaciju gradskih stanova!

'Nitko ne smije ljude izbacivati na cestu, a oni moraju moći legalizirati svoj status.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je danas na konferenciji za novinare da će Skupština izmjenama odluka o najmu gradskih stanova te o kupoprodaji stanova u vlasništvu Zagreba omogućiti ljudima legalizaciju njihova statusa u stanovima u kojima žive te je pozvao sve građane da do 31. ožujka 2013. podnesu zahtjev za legalizacijom svoga statusa.

Nitko ne smije ljude izbacivati na cestu, a oni moraju moći legalizirati svoj status. Majka s troje djece, koja živi u gradskom stanu, ne smije se ujutro buditi s grčem i osjećajem da će je netko izbaciti iz stana

"Nitko ne smije ljude izbacivati na cestu, a oni moraju moći legalizirati svoj status", kazao je Bernardić najavljujući sjednicu Gradske skupštine u četvrtak. Također, dodao je, zaštićenim najmoprimcima omogućit će se otkup stanova u kojima žive. "Majka s troje djece, koja živi u gradskom stanu, ne smije se ujutro buditi s grčem i osjećajem da će je netko izbaciti iz stana", rekao je. Podsjetio je da po odluci o prodaji stanova iz 2007. godine, od 3295 gradskih stanova nije prodan niti jedan stan te da u posljednjih 20 godina nije riješeno pitanje gradskih stanova i imovine. Bernardić je kazao da će tim paketom mjera riješiti problem gradskih stanova, zaštićenih najmoprimaca i svih onih koji koriste gradske stanove.

Govoreći o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu, predsjednik zagrebačke Skupštine kazao je da će njome proizvođačima omogućiti nižu cijenu početne investicije. Također, tom odlukom će se omogućiti plaćanje komunalnog doprinosa za garaže koje su u sastavu stanova ili poslovnih prostora po faktoru od 0,25, a za komercijalne garaže komunalni doprinos će se obračunavati po faktoru 1.

"Želimo vratiti proizvodnju u Zagreb i zato će komunalni doprinos za proizvodne objekte biti prepolovljen", kazao je Bernardić. Tako će, za 2000 četvornih metara proizvodnog prostora u Zagrebu niža cijena komunalnog doprinosa biti pola milijuna kuna. Uz to, dodao je, komunalni doprinos bit će dodatno smanjen za projekte koji su od javnog interesa za Grad Zagreb.

Govoreći o Prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2013., Bernardić je izrazio zadovoljstvo što će program gradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture prvi put doći paralelno s proračunom.

Želimo vratiti proizvodnju u Zagreb i zato će komunalni doprinos za proizvodne objekte biti prepolovljen

Osvrćući se na vrtiće, kazao je da će se njihova cijena plaćati po dohodovnom cenzusu, pri čemu će se prilikom njegova izračuna uzimati i iznos rate kredita za stan. "Obračun po dohodovnom cenzusu tek je privremeno rješenje i put u imovinski cenzus, jedini pravi i pravedan način naplate dječjih vrtića koji će nova Gradska uprava uvesti iduće godine po uvođenju imovinskog poreza", rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako očekuje da će u proračunu biti ugrađena sredstva za poduzetnički inkubator i poduzetnički centar te za gradnju dječjeg vrtića u Kajzerici. Također, dodao je, Gradska skupština će zaključkom omogućiti početak izgradnje Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" koji će sadržavati poduzetnički inkubator, razvojnu i jamstvenu agenciju. "Grad Zagreb osiguravanjem prostora, interneta i energije mora omogućiti svakom poduzetniku koji ima dobru ideju i inicijativu realizaciju njegove ideje", kazao je Bernardić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanovi, zagreb, davor bernardić