A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kupska-ulica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Za urušavanje Kupske optužena jedna osoba - godinu dana uvjetno | Politika+
Zagreb

NEPRAVOMOĆNO: Za urušavanje Kupske optužena jedna osoba - godinu dana uvjetno

Davorin Lovrenčić je kažnjen jer nije ugradio dva reda tzv. zaštitnih sidara za potrebe novogradnje kao i kršenja Zakona o gradnji.

Piše: PolitikaPlus

Više od pet godina nakon urušavanja dijela Kupske ulice u Zagrebu uvjetnom kaznom od godinu dana kažnjen je glavni projektant tvrtke Conex Davorin Lovrenčić, dok su ostali optuženici, među kojima su i dvije tvrtke, oslobođeni optužbe.

Lovrenčić je kažnjen jer nije ugradio dva reda tzv. zaštitnih sidara za potrebe novogradnje kao i kršenja Zakona o gradnji. Postane li presuda pravomoćna morat će snositi i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od deset tisuća kuna, dok će njegova tvrtka morati platiti 50 tisuća

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, Lovrenčiću je dosudilo uvjetnu kaznu jer je prilikom projektiranja HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom postupio protivno propisima i prouzročio štetu od 2,7 milijuna kuna. No, unatoč velikoj šteti glavni projektant Conexa u zatvor neće ići ako u iduće tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Lovrenčić je kažnjen jer nije ugradio dva reda tzv. zaštitnih sidara za potrebe novogradnje kao i kršenja Zakona o gradnji. Postane li presuda pravomoćna Lovrenčić će morati snositi i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od deset tisuća kuna, dok će njegova tvrtka Conex morati platiti 50 tisuća kuna.

Svi ostali optuženici, inženjerka Tehnike Marija Perić, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki i nadzorni inženjer Tonči Glavinić te poduzeća Tehnika i Interkonzalting oslobođeni su optužbi iz koje su od početka postupka izdvojeni glavni projektant Nenad Bach, revident projekta Antun Szavitz-Nossan, nadzorni inženjer Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević.

Lovrenčićevoj uvjetnoj kazni pogodovali su ranija neosuđivanost, poslovni ugled te činjenica da krivnju nije pokušao prebaciti na druge, navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude. Također sud je utvrdio i da Lovrenčić nije postupao sa svjesnom namjerom, zaključivši da se radilo o nehatu, odnosno pogrešnoj procijeni stanja.

Do urušavanje istočnog dijela Kupske ulice u širem središtu Zagreba, uz upravnu zgradu HEP-a na Vukovarskoj ulici, došlo je 23. rujna 2007. Tada je iz svojih domova evakuirano 49 stanara čija se ulica urušila uslijed prodiranja vode i nagle erozije tla.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davorin lovrenčić, presuda, kupska