Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Najava kompromisa u Kongresu potaknula tržište

'kratkoročno, mislim da je malo preoptimistično očekivati da će taj problem biti brzo riješen.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon izjave Johna Boehnera, vodećeg republikanca u Kongresu, da je moguć kompromis po pitanju proračuna kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Dow Jones indeks ojačao je 106 bodova, ili 0,83 posto, na 12.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,79 posto, na 1.409 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 2.991 bod.

„Najviše pozornosti ulagača privlači rasprava oko 'fiskalne litice', a kratkoročno, mislim da je malo preoptimistično očekivati da će taj problem biti brzo riješen“

Većinu dana ti su indeksi proveli u negativnom području, a naglo su porasli nakon što je John Boehner kazao da je optimističan po pitanju dogovora oko proračuna, čime bi se izbjeglo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi uvelo američko gospodarstvo u recesiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pridonio je optimizmu, kazavši da se nada da će se sporazum postići u iduća četiri tjedna.

Jesu li te izjave realne, to će se ubrzo pokazati.

„Najviše pozornosti ulagača privlači rasprava oko 'fiskalne litice', a kratkoročno, mislim da je malo preoptimistično očekivati da će taj problem biti brzo riješen“, kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Advantage Funds.

Jučer su cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi da će problem biti riješen, dok su dan prije pale jer je vođa demokrata u Senatu Harry Reid kazao da je razočaran malim napretkom u pregovorima o izbjegavanju 'fiskalne litice'.

Takvo nesigurno trgovanje može se očekivati i idućih tjedana, kažu analitičari.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika je jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.803 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 7.343 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 3.515 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

John Boehner, fiskalna litica, s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street