Hrvatska

PRIJEDLOG: Tuđman bi to htio: Počasni građanin Splita postaje i general Markač

'Mi inzistiramo da se i generala Markača proglasi počasnim građaninom Splita jer bi se time pokazalo zajedništvo sjeverne i južne Hrvatske.'

Piše: PolitikaPlus

Vijeće gradskog kotara Bačvica u Splitu je Gradskoj upravi dostavilo prijedlog da se na prvoj sjednici Gradskog vijeća i generala Mladena Markača proglasi počasnim građaninom Splita, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik vijeća Tomislav Zaninović.

Vijeće toga splitskoga gradskog kotara zatražilo je i prije da se na sjednici Gradskog vijeća 23. studenoga ove godine počasnim građanima Splita zajedno proglase generali Ante Gotovina i Mladen Markač, što se nije dogodilo, nego je na poticaj gradonačelnika Željka Keruma počasnim građaninom proglašen general Gotovina.

"Mi inzistiramo da se i generala Markača proglasi počasnim građaninom Splita jer bi se time pokazalo zajedništvo sjeverne i južne Hrvatske, što je bila nit vodilja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana", istaknuo je Zaninović u vezi sa zahtjevom da se i generala Markača proglasi počasnim građaninom Splita.

Dodao je kako generali Gotovina i Markač zaslužuju biti počasni građani Splita i zato što su zajedno bili u Domovinskom ratu te zatočeni u Haagu, a zajedno su se vratili i u Domovinu.

Za Hrvatsku je važno da se oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču dogodila istodobno s prvostupanjskom osuđujućom presudom bivšem premijeru Ivi Sanaderu, smatra Zaninović.

Upravo je Sanader, rekao je Zaninović, bio kreator politike primjenjivane prema generalu Gotovini u onoj poznatoj: "Locirati, identificirati, uhititi i transferirati."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bačvice, mladen markač, split