A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-trg-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Puhovski: Gotovina je učinio sve suprotno od onoga što su očekivali, zato ga kritiziraju | Politika+
Hrvatska

TKO NAPADA GOTOVINU: Puhovski: Gotovina je učinio sve suprotno od onoga što su očekivali, zato ga kritiziraju

'Uvjeren sam i dalje da će se politički aktivirati.'

Piše: Ivan Klarić

Priopćenje braniteljskog pokreta 'Stop progonu hrvatskih branitelja' kojeg je potpisao predsjednik Tomislav Trusić podigao je braniteljsku populaciju na noge. Naime, Trusić se u tom priopćenju žestoko obrušio na generala Antu Gotovinu koji je po dolasku u Hrvatsku na zagrebačkom Trgu bana Jelačića poslao vrlo snažne poruke u kojima je pozdravljao institucije ove zemlje, ali je i poručio da je rat prošlost i da se okrenemo budućnosti.

 

PUHOVSKI: Gotovina je na Trgu, ali i u kasnijim intervjuima, posebice u razgovoru za Kurir kada je pozvao odbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku, govorio sve ono što od njega desničari nisu očekivali. Zapravo, od izlaska iz haškog pritvora Gotovina radi sve suprotno od onoga što su oni očekivali.

Takve izjave Trusić je okarakterizorao kao izdaju branitelja. Korak dalje napravili su u Hrvatskom listu u kojem su iskritizirali izjave Ante Gotovine.

"Narod se pita je li ovo naš Gotovina?", piše urednik tog lista Ivica Marijačić u naslovnom članku tog desničarskog glasila. Naime, Marijačić "u ime naroda" najviše zamjera generalu Anti Gotovini što je na središnjem zagrebačkom Trgu "hladno poručio da zaborave prošlost!"

- General Gotovina oduševio je hrvatsku ljevicu za koju je sve do 16. studenog 2012. godine bio okrutni ratni zločinac, kriminalac i narkoman, a od toga dana, nenadano, general gospodin i idealni predstavnik građanske Hrvatske koji se, eto, ne želi sjećati rata, koji poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku i koji ističe na prvo mjesto činjenicu da su Zadar i Hrvatsku branili građani svih nacionalnosti, a pritom uopće ne spominje ni pobjede, ni poginule, ni Hrvatsku, ni Oluju, ni branitelje ni Šuška, piše međuostalim Marijačić.

No, na ovakve istupe jedne braniteljske udruge i Hrvatskog lista negativno su reagirali branitelji. Tako su Josip Klemm i Mirko Ljubičić kao organizatori dočeka generala na zagrebačkom Trgu bana Jelačića poručili da Gotovina nije izdao svoje branitelje, a Ljubičić je otišao korak dalje i upitao po čijoj to narudžbi radi gore spomenuti Trusić koji očito radeći promidžbu sebi želi uništavati ugled najvećeg imena Domovinskog rata i osobe koja je uz predsjednika Josipovića najpopularniji u Hrvatskoj u ovom trenutku, kazao je Ljubičić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je ovakva reakcija desnice bila i očekivana.

- Gotovina je na Trgu, ali i u kasnijim intervjuima, posebice u razgovoru za Kurir kada je pozvao odbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku, govorio sve ono što od njega desničari nisu očekivali. Zapravo, od izlaska iz haškog pritvora Gotovina radi sve suprotno od onoga što su oni očekivali, jasno će Puhovski.

- Gotovina se u svojim izjavama ne obraća desnici, nego građanskoj Hrvatskoj. Isto tako, njegov politički potencijal je velik pa samim time treba promatrati i njegove poruke, ističe Puhovski dodajući da i dalje smatra, premda je Gotovina kazao suprotno, kako će se general politički aktivirati.

No, daleko smo od toga da nastup ne baš utjecajnog Zvonimira Trusića izjednačimo sa stavovima hrvatske desnice.
Organizatori zagrebačkog dočeka generala Gotovine i Markača, Josip Klemm i Mirko Ljubičić nisu htjeli ulaziti u raspravu s njim >>.

- Zašto sada i po čijoj narudžbi Trusić pokušava rušiti ugled generala Gotovine koji je uz predsjednika Josipovića najpopularnija osoba u Hrvatskoj, upitao se Ljubičić. Kratak komentar na izjave Trusića dao je i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić.

- Ne želim ništa reći o marginalcima poput Trusića niti komentirati njegove izjave, kazao nam je Ivić.

>> Zvonimir Trusić optužio generala: Ante Gotovina nas je izdao!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, tomislav trusić, ante gotovina