Hrvatska

WIKILEAKS: Julian Assange najavio da će nastaviti objavljivati dokumente

Assange je u komentaru za Huffington Post napisao da je njegova internetska stranica otkrila američke pokušaje da zataje zločine, zastraše druge vlade i dominiraju svjetskom ekonomijom.

Piše: PolitikaPlus

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange najavio je u petak, na drugu godišnjicu početka objavljivanja tajne američke diplomatske prepiske, da će nastaviti s takvom praksom.

Obilježavajući godišnjicu "cablegatea", Assange je u komentaru za Huffington Post napisao da je njegova internetska stranica otkrila američke pokušaje da zataje zločine, zastraše druge vlade i dominiraju svjetskom ekonomijom.

"Od 2010. zapadne vlade su pokušale prikazati WikiLeaks kao terorističku organizaciju, što je političarima i privatnim institucijama omogućilo nesrazmjeran odgovor na naše poteze", napisao je.

"Činjenica je da je WikiLeaks promijenio svijet i da je ta promjena očito na bolje", dodao je. "Dvije godine poslije nikome se zbog objave dokumenata nije dogodilo ništa nažao, a primjeri objavljenih dokumenata očito govore tko ima krvi na rukama", kazao je Assange.

Otkrivši pojedinosti o ubijanju iračkih civila i korumpiranosti tuniškog režima, WikiLeaks je pripomogao da se američke snage povuku iz Iraka i potaknuo ustanak u Tunisu koji se poslije proširio na druge arapske zemlje, tvrdi Assange.

Unatoč prijetnjama američke vlade, bivši australski haker najavio je da će nastaviti objavljivati tajne dokumente i boriti se protiv pokušaja da se blokira financiranje WikiLeaksa.

Assange (41), čija je internetska stranica razljutila Sjedinjene Države objavom desetaka tisuća povjerljivih diplomatskih poruka, sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju. Assange te navode negira, a izručenju Švedskoj se opire jer strahuje da će ga ta zemlja samo proslijediti SAD-u. Britanske vlasti kažu da će ga uhititi čim stupi izvan prostora veleposlanstva koje je pod stalnim policijskim nadzorom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Julian Assange, WIKILEAKS