Marijan Kostrenčić

KOLUMNA: Marijan Kostrenčić: Za spas Lijepe naše, HITNO trebamo nove tamburaše!

Jesu li ti koji prozivaju stvorili uvjete da ekonomija bolje funkcionira?

Piše: Marijan Kostrenčić

 

Koliko bi gospodarstvenika angažiralo Linića, Opačićku, Šeksa i druge dinosaure hrvatskog političkog zvjerinjaka, a koliko bi političara angažiralo za svoje poduzetničke poduhvate Radmana, Tedeschija ili Todorića? Uvjeren sam da bi u takvoj kombinaciji ovi drugi puno bolje prošli.

Za koga rade političari, a za koga gospodarstvenici? U trenutačnom medijskom ratu kojim se obje strane vade na onu drugu zbog stanja gospodarstva, moramo objektivno pogledati tko za koga radi: političari bi trebali raditi za građane, pa tako i za one građane koji su zaposleni kod gospodarstvenika ili su dioničari društava koje gospodarstvenici vode.

Gospodarstvenici bi trebali raditi prvenstveno za svoje zaposlenike (koji su ujedno i građani za koje bi trebali raditi političari) i za svoje dioničare koji su ujedno i građani (posredno ili neposredno) i za koje bi opet trebali raditi političari.

Nekako mi izgleda da su upravo političari ti nesretnici koji bi trebali raditi za sve?! Jadni su!? Zato se tako trude da idu iz politike, pa evo neki već i dvadeset i više godina 'rade' za nas. Zato nam je danas toliko dobro. Koliko bi gospodarstvenika angažiralo Linića, Opačićku, Šeksa i druge dinosaure hrvatskog političkog zvjerinjaka, a koliko bi političara angažiralo za svoje poduzetničke poduhvate Radmana, Tedeschija ili Todorića? Uvjeren sam da bi u takvoj kombinaciji ovi drugi puno bolje prošli.

Otkuda pravo ministrima ove Vlade prozivati gospodarstvenike, kada ništa nisu učinili da država bolje i jeftinije funkcionira. Dapače, svojim su krivim potezima isprovocirali sindikate školstva i zdravstva da otvore kutiju problema sa štrajkovima, pa sada oni koji su vezani na gospodarstvo moraju razmišljati što će s djecom dok idu na posao, i koji je dobar privatni liječnik za njihove zdravstvene probleme?

U prvih šest mjeseci Slavko Linić je davao mnoge dobre izjave o gospodarstvu. Izgledalo je kao da on jedini razumije teškoće rada u realnom sektoru, ali posljednjim izjavama demantirao je sve što je u početku govorio.

Jesu li ti koji prozivaju stvorili uvjete za gospodarstvo da bolje funkcionira? Može li Mudrinić onima koje predstavlja reći da su uvjeti za rad i preživljavanje firmi lakši? Jesmo li smo igdje realno osjetili značajno smanjenje državnog tereta? Znate što, pa i policajci su postali bahatiji, svaki od njih glumi Linića ili Opačićku, pa ih se sve više tako ponaša prema onima koje bi trebali čuvati i koji ih u krajnjoj liniji plaćaju.

U prvih šest mjeseci Slavko Linić je davao mnoge dobre izjave o gospodarstvu. Izgledalo je kao da on jedini razumije teškoće rada u realnom sektoru, ali posljednjim izjavama demantirao je sve što je u početku govorio. Vjerojatno je potpuno svjestan da više nema kuda, da su rezerve iscrpljene, a previše je pametan da ne shvaća da Vlada suštinski nije učinila ništa na uštedama jer nema hrabrosti i političkog poštenja da ozbiljno zagrabi u vlastitu organizaciju i način poslovanja.

Svjestan je da su Milanovićevi kadrovski potezi u gospodarstvu katastrofalni (Zoran Milanović vjeruje više svojoj kućnoj pomoćnici nego nezavisnom stručnjaku, pa tako i kadrovira), svjestan je da uprava na svim razinama ne želi promjene i ne dopušta da si njihova prava diraju, pa eto sjetio se pravog krivca za produbljivanje krize – gospodarstvenici. Još bolje: omrznuti menadžeri koji imaju velike plaće i sigurno rade protiv interesa države.

Jesu li HUP, CROMA, HKG ili netko iz gospodarstva u HEP postavili Ivana Mravka,koji je popustio pritisku Roberta Ježića (koji je po meni legitiman jer se borio za svoju privatnu firmu) i Ive Sanadera (koji nije legitiman, jer je on političar). Dame i gospodo, pa o čemu mi ovdje pričamo?

Kadrovska rješenja za Inu najbolje i grubo ukazuju na potpunu 'privatizaciju' javnih funkcija protivno javnim interseima. Jednog od rijetko iskusnih stručnjaka za naftu i plin, Davora Šterna, mijenjaju s profesorom prava koji je vjerojatno u tome dobar, ali nema pojma o nafti i plinu (koliko već ima funkcija, najbolje bi bilo da da otkaz na Pravnom fakultetu).

Možda takvo kadroviranje INA-om nije slučajno. Upravo je za vrijeme SDP-a INA prodana MOL-u i upravo je tada MOL dobio nesrazmjerno velika prava. U to doba je Linić bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i sasvim je jasno da je utjecao na izbor jer se on osobno jako dobro razumije u naftu i plin, a simpatičnog profešura Ljubu Jurčića, koji isto tako tada nije znao o  nafti i plinu, pustili su da formalno korektno odradi posao (iako i tu ima ozbiljnih pitanja, Sirija i sl.).

I tako je lisica MOL ušla u Inin kokošinjac. Da se ne zaboravi da su i tu odluku donijeli političari, a ne gospodarstvenici. I tada je Štern smijenjen, pa je postavljen podobni Tomislav Dragičević, pulen Dapčević-Kučar i Stipe Mesića. Kako su stvari dalje išle danas vidimo i polako otkrivamo.Jesu li i za takve strateške odluke krivi gospodarstvenici? Treba li za kadroviranje u firmama sa pretežnim  državnim kapitalom okriviti HUP, CROMU, HGK, koga to? A dobro znamo da su takvi subjekti još uvijek strahovito utjecajni na domaćoj sceni.

Jesu li ti koji prozivaju stvorili uvjete za gospodarstvo da bolje funkcionira? Može li Mudrinić onima koje predstavlja reći da su uvjeti za rad i preživljavanje firmi lakši? Jesmo li smo igdje realno osjetili značajno smanjenje državnog tereta?

Jesu li HUP, CROMA, HKG ili netko iz gospodarstva u HEP postavili Ivana Mravka,koji je popustio pritisku Roberta Ježića (koji je po meni legitiman jer se borio za svoju privatnu firmu) i Ive Sanadera (koji nije legitiman, jer je on političar). Dame i gospodo, pa o čemu mi ovdje pričamo?

Izjave Linića i Opačićke su posljedica potpunog neznanja i nesnalaženja u današnjoj stvarnosti (što osobno za Linića ne vjerujem, jer je on usprkos svojem populizmu kao metodi još uvijek jedan od kvalificiranijih političara u smislu struke, a za gospođu Opačić stvarno ne znam), ili su posljedica bahatosti, što bi bilo tragično za ovu naciju. Jer bahatost proizvodi još veće greške nego neznanje.

Ponavljam svoj apel političarima kojima je manevarski prostor potpuno sužen, ili ga skoro i nema, da preispitaju svoje stavove o kadrovima iz stranke i počinju angažirati nezavisne stručnjake s jasnim projektima i jasnim nadležnostima i odgovornostima. Vremena više nema. Kaos u državi prijeti više nego što smo toga svjesni. Nemojmo se tješiti time da Hrvati ne idu na ulice kao drugi. Doček Gotovine i Markača pokazao je da idu, kada imaju dobar motiv.

I da ponovim tekst naslova jednog mog članka u uglednoj gospodarstvenoj reviji Lider: Za spas Lijepe naše, trebamo nove tamburaše! Moja teta od koje sam posudio taj naslov rekla  mi je: Dečec, ja ti to nisam rekla, rekla sam da HITNO trebamo nove tamburaše...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvenici, poslodavci, hgk, croma, hup, mol, ina, vlada, MARIJAN KOSTRENČIĆ