Hrvatska

PORUKE: Željko Dilber: HDZ sretan što Gotovina uživa u miru, neće dopustiti zloporabu njegovog imena

Objavom u ovakvom obliku ne može se ostvariti temeljni cilj, a to je otkrivanje lažnih branitelja.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Poznavajući predsjednika stranke Karamarka i način na koji razmišlja, ni u kom slučaju. HDZ je sretna što se general vratio kući i što uživa u svom miru. Zlorabljenje njegova imena ja ne bih dopustio, no mislim da neću morati "intervenirati", rekao je Gotovinin prijatelj i kum Željko Dilber u intervjuu u Večernjem listu. Dilber je i dalje protiv ovakve objave registra branitelja te uvođenja novih odličja.

Objavom u ovakvom obliku ne može se ostvariti temeljni cilj, a to je otkrivanje lažnih branitelja. Smatram da objavljivanje registra nije pravi način, jer je otkrivanje lažnih branitelja posao institucija države, pa predlažem da se objavi popis lažnih.

"Objavom u ovakvom obliku ne može se ostvariti temeljni cilj, a to je otkrivanje lažnih branitelja. Smatram da objavljivanje registra nije pravi način, jer je otkrivanje lažnih branitelja posao institucija države, pa predlažem da se objavi popis lažnih. Brojka od pola milijuna branitelja nekima je sporna pa se pozivaju na riječi predsjednika Tuđmana, koji je govorio o "samo" 350 tisuća branitelja. Međutim, treba istaknuti da ta brojka, prema tada važećim kriterijima, uključuje samo one koji su u odori HV-a bili četiri mjeseca i više. Poslije je iz Ministarstva obrane objavljen i pribrojen popis od još 126.841 branitelja, koji su u odori Hrvatske vojske bili manje od četiri mjeseca te popis od 36.301 pripadnika policije. Kada sve to zbrojimo, dobijemo 512.841 osobu, koja prema zakonu ostvaruje pravo statusa hrvatskog branitelja, iako je u vojsci provela samo 24 sata.

Očito je nekome trebao skandal. Na ovaj način nećemo utvrditi lažne branitelje. Samo ćemo izazvati nove podjele. Zar bi sada branitelji trebali biti ti ili je to posao države, institucija, za čiju su se uspostavu borili i za koju su ginuli njezini sinovi, kako je neki dan rekao moj prijatelj? Što su radile od kada je rat završio, osim što su raspoređivale novac za funkcioniranje udruga, čime su ih držale u tihoj ovisnosti i savezništvu s kojom god vladajućom garniturom?"

REGISTAR KAO STUP SRAMA
Zašto ministar Matić ne ide u beogradski zatvor umjesto Veljka Marića?!? >>

Dilber je ponovio da Tomislav Karamarko nije imao nečasnu ulogu u slučaju generala Gotovine kakva mu se pripisuje.

"Želim vjerovati da će se u dogledno vrijeme o tome moći javno govoriti... Zar itko razuman, nakon svega što sam prošao, može i pomisliti da bih ja pružio ruku Tomislavu Karamarku da je tome tako. Dnevna politika i mediji nisu mjesta na kojima bi se trebala pretresati problematika obavještajne zajednice i ustroji represivnih mehanizama države. Sve u svoje vrijeme."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

registar branitelja, tomislav karamarko, ante gotovina, željko dilber