Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Platini surovo demantirao Milanovića: Bili ste loš učenik, niste riješili pitanje huliganizma!

Treba li čekati dok nas Platini ne izbaci iz nekog velikog natjecanja?

Piše: Ivan Klarić

Politička i nogometna elita okupila se u Hrvatskom narodnom kazalištu želivši obilježiti jedan uistinu veliki jubilej - 100 godina Hrvatskog nogometnog saveza. Stigao je prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter sa svojom svitom, pridružio mu se i čelnik UEFA-e Michel Platini sa svojim suradnicima.

Nekoliko minuta prije početka svečanosti obiilježavanja stote obljetnice HNS-a, premijer Milanović je analiziravši godinu dana provedenih na čelu Vlade rekao kako nisu ništa građanima obećavali, ali da nisu ništa ni propustili učiniti. I onda mu se usred Zagreba, na mjestu gdje je sve trebalo biti u svečanom tonu, pojavio Platini i surovo ga demantirao.

Središnje mjesto u svečanoj loži jednog od najljepših kazališta u Europi zauzeo je premijer Zoran Milanović. Sve je bilo, rekli bismo, idilično do trenutka kada je Platini počeo govoriti. Spominjao je on veliki jubilej, doprinos hrvatskog nogometa u svjetskim okvirima, ali je onda zgrozio mnoge prisutne. Bez imalo pardona sasuo je žestoke kritike na nogometne djelatnike, ali i na političku elitu, prije svega na Vladu čiji je predstavnik u liku i djelu Zorana Milanovića sve to morao slušati.

 

- Bili ste loš učenik, niste riješili pitanje huliganizma, opalio je šamarčinu s tim riječim prvi čovjek europskog nogometa čelnicima HNS-a, Davoru Šukeru, Damiru Vrbanoviću, njihovim prethodnicima, ali i Vladi. Nekoliko minuta prije početka svečanosti obiilježavanja stote obljetnice HNS-a, premijer Milanović je analiziravši godinu dana provedenih na čelu Vlade rekao kako nisu ništa građanima obećavali, ali da nisu ništa ni propustili učiniti. I onda mu se usred Zagreba, na mjestu gdje je sve trebalo biti u svečanom tonu, pojavio Platini i surovo ga demantirao.

 

Ministar sporta Željko Jovanović bio je više no žestok u vrijeme oporbe kada se razgovaralo o anomalijama u sportu. U oporbi glasni Jovanović prijetio je isušivanjem nogometne močvare, a kad je stupio na vlast zašutio je poput djeteta kojem ste netom prije dali čokoladicu. Odjednom je isušivanje močvare postalo kontroliranje štete pa se tako nije niti počelo baviti anomalijama, a kamoli ih se riješilo.

 

Jedna od tih ozbiljnih anomalija u hrvatskom sportu, a posebice u nogometu je huliganizam prema kojem smo, ima Platini pravo, jako poznati u svijetu. Jesmo li više poznatiji po tome nego po sportskim uspjesima, kako je u svom govoru kazao Platini, prosudite sami, ali podatak da huliganizam nismo riješili stoji i pitanje je ima li se tko snage uopće suočiti s njime i početi ga rješavati.

 

Možda nije bilo ni vrijeme ni mjesto, jer radilo se o velikoj svečanosti, ali Platini je na najsuroviji mogući način razotkrio svu neučinkovitost hrvatske politike kada je rješavanje huliganizma u pitanju pa samim time i aktualne Vlade. Pogotovo uzevši u obzir u vrlo oštre i hrabre najave resornog ministra Jovanovića. Nažalost, najave su jedno, a rezultati nešto sasvim drugo. E ovo drugo je u potpunosti izostalo, kao što je izostalo i sankcioniranje sumnjivih tipova koji se prešetavaju po hrvatskim sportskim klubovima i vode glavnu riječ.

 

Tako će, sasvim je izgledno ostati, dok Platini ne napravi korak dalje pa nas izbaci iz nekog od velikih natjecanja ili dok se zbog huliganizma ne dogodi neka nesreća. Vjerovati kako u oporbi glasni, a na vlasti neučinkoviti ministar Jovanović i njegov šef Milanović imaju snage i odlučnosti suočiti se s tim velikim društvenim problemom bila bi obična utopija. Očito je da tako misli i prvi čovjek UEFA-e, pa nije mario ni za svečanost ni za okruglu obljetnicu nego je brutalno vladajuće suočio s nedostatkom rezultata i neučinkovitošću. Hoće nam i nakon ovog Milanović imati snage poslati poruku kako on i njegovi ministri ništa nisu obećavali, a ni propustili učiniti u godinu dana vladanja Hrvatskom? Čisto sumnjamo jer bi to graničilo s bezobrazlukom...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HULIGANIZAM, HNS, SPORT, ŽELJKO JOVANOVIĆ, MICHEL PLATINI