A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-cehok-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Optužnica protiv Čehoka potvrđena iz drugog pokušaja | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Optužnica protiv Čehoka potvrđena iz drugog pokušaja

Pataftin branitelj Ante Madunić, uvjeren da će 'bude li se imalo poštivalo pravo' ishod postupka biti oslobađajuća presuda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio dorađenu optužnicu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka zbog pogodovanja poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Vijeće sutkinje Jasne Smiljanić, koje je optužnicu u svibnju ove godine vratilo USKOK-u na doradu, odluku je objavilo na jutrošnjem ročištu.

Pataftin branitelj Ante Madunić, uvjeren da će "bude li se imalo poštivalo pravo" ishod postupka biti oslobađajuća presuda.

Optužnica je u cjelosti potvrđena nakon što je USKOK detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Ivan Čehok, varaždinski poduzetnik Davor Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela.

U ranijoj optužnici bilo je sporno i jedno građevinsko vještačenje. USKOK, kako se doznaje, nije bio zadovoljan s nalazima prvog vještačenja pa je proveo drugo, nakon čega je sud zatražio da se nalazi usklade i tijekom dopune postupka provede još jedno.

"Sutkinja je poručila da će tijekom suđenja biti dosta vremena da se svi ti problemi raščiste", kazao je Pataftin branitelj Ante Madunić, uvjeren da će "bude li se imalo poštivalo pravo" ishod postupka biti oslobađajuća presuda. Zadovoljan je i što će se uskoro krenuti u spor jer bi se blokadom Pataftinih tvrtki proizvodnja u potpunosti mogla uništiti.

Osim Čehoka i Patafte, optužnica podignuta krajem prošle godine tereti Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja, Hrvoja Vojvodu i tri Pataftine tvrtke. USKOK tvrdi da su se udružili zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno da su u tim kaznenim djelima pomagali ili na njih poticali.

Čehok je optužen da je od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

Zbog te afere Čehok je u srpnju prošle godine iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, dao ostavku na gradonačelničku dužnost. Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

Patafta je, pak, dao jamčevinu u vrijednosti 12 milijuna kuna, što je jedna od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždin, uskok, davor patafta, ivan čehok